Nepodléhat pýše, která živí násilí a války

5.4.2015 

Velikonoční poselství papeže Františka Urbi et Orbi, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, požehnané Velikonoce!

Ježíš Kristus vstal z mrtvých!
Nenávist byla přemožena láskou, smrt životem a temnoty byly vypuzeny světlem! Ježíš Kristus se z lásky k nám zřekl své božské slávy, zbavil se sebe sama, vzal na sebe přirozenost služebníka a ponížil se až k smrti a to k smrti na kříži. Proto Jej Bůh povýšil a učinil Jej Pánem veškerenstva. Ježíš je Pán!

Ježíš svou smrtí a vzkříšením všem ukazuje cestu života a štěstí. Touto cestou je pokora, která s sebou nese ponížení. Tato cesta vede ke slávě. Jedině ten, kdo se poníží, může se vydat „vzhůru“, k Bohu (srov. Kol 3,1-4). Pyšný hledí „shora dolů“, pokorný „zdola nahoru“.

Onoho Velikonočního rána se Petr a Jan, upozorněni ženami, rozběhli ke hrobu a nalezli jej otevřený a prázdný. Přistoupili a „naklonili se“, aby vstoupili do hrobu. Ke vstupu do tajemství je třeba se „naklonit“, snížit. Pouze ten, kdo se sníží, porozumí Ježíšovu oslavení a může Jej následovat Jeho cestou.

Svět se za každou cenu snaží vnucovat, konkurovat a zjednávat si vážnost... Ale křesťané jsou skrze milost zabitého a zmrtvýchvstalého Krista zárodkem jiného lidstva, ve kterém se snažíme sloužit druhým, nebýt zpupní, ale úslužní a ohleduplní.

To není slabost, nýbrž opravdová síla! Kdo v sobě má tuto Boží sílu, Jeho lásku a Jeho spravedlnost, nemá zapotřebí uchylovat se k násilí, ale mluví a jedná silou pravdy, krásy a lásky.

Zmrtvýchvstalého Pána dnes prosíme o milost, abychom neupadli do pýchy, která živí násilí a války, ale abychom měli pokornou odvahu k odpuštění a pokoji. Vítězného Ježíše prosíme, aby ulehčil v utrpení mnoha našim bratřím, kteří jsou pronásledováni pro Jeho jméno, jakož i všem těm, kdo nespravedlivě trpí následkem konfliktů a trvajícího násilí. A je jich mnoho!

Mír vyprošujeme především milované Sýrii a Iráku, aby ustal lomoz zbraní a bylo obnoveno dobré soužití různých skupin, z nichž se skládají tyto milované národy. Ať mezinárodní společenství nezůstane netečné k nezměrné humanitární tragédii v těchto zemích a k dramatu početných uprchlíků.

Mír vyprošujeme všem obyvatelům Svaté země. Ať mezi Izraelci a Palestinci roste kultura setkávání a znovu je zahájen mírový proces, který ukončí léta utrpení a rozdělení.

Mír vyprošujme Libyi, aby bylo zastaveno absurdní krveprolévání a veškeré barbarské násilí, a ti, jimž leží na srdci osudy této země, aby se přičinili o smíření a vytváření bratrské společnosti, která bude respektovat důstojnost člověka. Přejeme si, aby také v Jemenu převládla společná vůle po zklidnění k dobru všeho obyvatelstva.

S nadějí rovněž svěřujeme milosrdnému Pánu dohodu, která byla uzavřena v těchto dnech v Lausanne, aby se stala rozhodujícím krokem směrem k bezpečnějšímu a bratrštějšímu světu.

Zmrtvýchvstalého Pána prosíme o dar míru pro Nigérii, Jižní Súdán, různé regiony Súdánu a Demokratické republiky Kongo. Ustavičná modlitba ať stoupá ode všech lidí dobré vůle za všechny ty, kdo byli zabiti tento čtvrtek na univerzitě v keňské Garisse, za ty, kdo byli uneseni, anebo museli opustit svoje domovy a to, co měli rádi.

Zmrtvýchvstání Páně ať přinese světlo milované Ukrajině, zejména těm, kdo v uplynulých měsících trpěli násilným konfliktem. Kéž tato země díky nasazení všech zainteresovaných stran dojde míru a naděje.

Vyprošujme pokoj a svobodu četným mužům a ženám, kteří jsou vystavováni novým i starým formám otroctví různými zločinci a kriminálními organizacemi. Pokoj a svobodu obětem obchodníků s drogami, kteří bývají nezřídka spřízněni s mocnostmi, jež by měly bránit pokoj a harmonii v lidské rodině. Vyprošujme pokoj tomuto světu podrobenému obchodníkům se zbraněmi, kteří vydělávají na krvi mužů a žen.

Kéž k lidem, kteří jsou marginalizováni, k vězňům, chudým a migrantům, kteří jsou často odmítáni, trýzněni a odpisováni; k nemocným a trpícím; k dětem, zejména těm, které trpí násilím; k těm, kdo jsou dnes zarmouceni; ke všem mužům a ženám dobré vůle ať dolehne útěšný a hojivý hlas Pána Ježíše: „Pokoj vám!“ (Lk 24,36). „Nemějte strach, vstal jsem z mrtvých a jsem stále s vámi!“ (srov. Římský misál, vstupní antifona ze Zmrtvýchvstání Páně).

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.