Petrův nástupce o katechezi jako setkání se živým Kristem

29.5.2015 

Papež František dnes přijal účastníky plenárního zasedání Papežské rady pro novou evangelizaci, kteří se v těchto dnech zamýšleli nad vztahem mezi katechezí a hlásáním radostné zvěsti. Petrův nástupce zmíněnou radu pověřil organizací mimořádného Jubilea milosrdenství. Jak prohlásil v úvodu své promluvy, církev je povolána hlásat dar milosrdenství a předávat jej ve svém evangelizačním díle.

“Poslání je stále stejné, avšak jazyk, jakým hlásáme evangelium, vyžaduje obnovu, ke které je nutné přistoupit s pastorační moudrostí. Tato obnova je nezbytná kvůli lepšímu porozumění ze strany našich současníků a také proto, aby katolická tradice promlouvala ke dnešnímu světu a pomáhala mu otevírat se trvalé plodnosti Kristova poselství.“

Lidé od církve očekávají, že půjde s nimi, bude svědčit o víře a projevovat solidaritu zejména s nejosamělejšími a vyloučenými jedinci, prohlásil papež.

“Kolik chudých lidí – a také lidí chudých vírou – čeká, až je evangelium osvobodí! Kolik mužů a žen žijících na existenciálních periferiích, které stvořila konzumní společnost, očekává naši blízkost a solidaritu! Evangelium je zvěst o lásce Boha, který nás v Ježíši Kristu volá, abychom se účastnili jeho života. Nová evangelizace tedy znamená uvědomit si milosrdnou Otcovu lásku a stávat se nástroji spásy pro své bratry.“

Toto vědomí má v křesťanově životě stále růst, pokračoval papež. Zde se otevírá prostor pro katechezi, v jehož rámci křesťan dozrává, protože zakouší Boží milosrdenství – nikoli jako abstraktní ideu, nýbrž jako konkrétní vědomí síly, která přichází shůry, od Ducha svatého.

“Otázka „Jak vychováváme k víře?“ proto není řečnická, nýbrž zcela zásadní. Odpověď na ni vyžaduje odvahu, kreativitu a rozhodnutí vydat se dosud neprobádanými cestami. Katecheze jako součást evangelizačního procesu musí vyjít za pouhou školní sféru, a vychovávat věřící již od dětského věku k setkání s živým Kristem, který působí ve své církvi. Setkání s Pánem vyvolává touhu lépe Jej poznat, následovat ho, stát se jeho učedníky“.

Nová evangelizace a katechezi se tudíž mají soustředit na tento zásadní bod: jak potkat Krista, jaké místo je nejvhodnější k tomu, abychom jej nalezli a následovali, zakončil papež František svou promluvu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.