Papežský reskript o dodržování nových zákonů v kauzách manželské nulity

11.12.2015 

Současně se zahájením Svatého roku milosrdenství, tedy osmého prosince, vstoupily v platnost změny v Kodexu kanonického práva, které upravují průběh soudního řízení ve věci prohlášení neplatnosti manželství. Papež František tyto kauzy urychlil a zjednodušil letos v srpnu dvěma dokumenty ( Mitis Iudex Dominus Iesus a Mitis et misericors Iesus). „Zákony, které nyní nabývají platnosti, chtějí projevit blízkost církve zraněným rodinám“, píše Svatý otec František v reskriptu, který podepsal 7. prosince odpoledne a který byl dnes zveřejněn. „Církev si přeje“, pokračuje papež, „aby se mnoha lidí, kteří prožívají drama manželského selhání, prostřednictvím církevních struktur dotklo Kristovo ozdravné dílo. A zároveň touží po tom, aby tito lidé sami v sobě objevili, že mohou být novými misionáři Božího milosrdenství vůči dalším bratrům a ve prospěch rodinného institutu“.

Nové zákony reformující manželský proces ruší veškeré předchozí zákony a normy, čteme dále v první části papežského reskriptu. Nejvyšším zákonem je přitom salus animarum, tedy spása duší, jejíž prvním služebníkem a učitelem je právě Petrův nástupce. Druhá část dokumentu se týká tribunálu Římské roty a uvádí do souladu obnovenou proceduru manželských procesů s normami, které jsou vlastní pouze tomuto odvolacímu tribunálu Apoštolského stolce.

Závěr papežského reskriptu se obrací ke zraněným a nešťastným věřícím – kéž naleznou otevřenou náruč církve, přeje si Svatý otec, a z jejich úst zazní slova Žalmu (126): „Když Hospodin přiváděl sionské zajatce, byli jsme jako ve snách. Tehdy byla naše ústa plná smíchu a náš jazyk plný jásotu“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.