Radost v rodině není nahodilá a nenadálá

27.12.2015 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den! V atmosféře radosti, která je Vánocům vlastní, slavíme tuto neděli svátek Svaté Rodiny. Myslím na velké setkání rodin ve Filadelfii letos v září, na spoustu rodin, které jsem potkal během apoštolských cest a na rodiny v celém světě. Rád bych je všechny s uznáním a sympatiemi pozdravil, zvláště nyní, kdy je rodina vystavena nepochopení a různorodým těžkostem, které ji oslabují.

Dnešní evangelium vybízí rodiny, aby přijali světlo naděje, které vychází z Nazaretského domu, kde se v radosti rozvinulo dětství Ježíše, který – jak říká sv. Lukáš – „prospíval moudrostí, věkem a oblibou u Boha i u lidí“ (2,52). Rodina Ježíše, Marie a Josefa je pro každého věřícího a zvláště pro rodiny autentickou školou evangelia. Tady obdivujeme naplnění božského plánu učinit rodinu zvláštním společenstvím života a lásky. Tady se učíme, že každá křesťanská rodina je povolána být „domácí církví“, aby vyzařovala evangelní ctnosti a stala se kvasem dobra ve společnosti. Typické rysy Svaté Rodiny jsou usebranost a modlitba, vzájemné porozumění a úcta, obětavost, pracovitost a solidarita.

Z příkladu a svědectví Svaté Rodiny může každá rodina přebírat cenné indikace pro svůj životní styl a svá životní rozhodnutí, a čerpat sílu a moudrost ke každodennímu putování. Matka Boží a svatý Josef učí přijímat děti jako Boží dar, rodit je a vychovávat v podivuhodné spolupráci na díle Stvořitele a tak dávat každým dítětem světu nový úsměv. V rodině dospívá život dětí ke zralosti smysluplnou a účinnou zkušeností nezištné lásky, něhy, vzájemné úcty a vzájemného porozumění, odpuštění a radosti.

Chtěl bych se pozastavit zejména u radosti. Pravá radost, která se zakouší v rodině, není něco nahodilého a nenadálého. Je to radost, která je plodem hluboké mezilidské harmonie, jež umožňuje zakoušet, jak krásné je být spolu a vzájemně si pomáhat na životní pouti. Základem radosti je však vždycky přítomnost Boha, Jeho přívětivá, milosrdná a trpělivá láska ke všem.

Pokud rodina neotevře dveře Boží přítomnosti a Boží lásce, ztrácí harmonii, převládnou individualismy a radost se vytrácí. Avšak rodina, která žije radostí – radostí z života a radostí z víry - spontánně ji předává, je solí země a světlem světa, kvasem celé společnosti.

Ať Ježíš, Maria a Josef žehnají a chrání všechny rodiny světa, aby v ní kralovaly klid a radost, spravedlnost a pokoj, které Kristus svým narozením daroval lidstvu.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.