Udělení zpovědní jurisdikce nás zaskočilo – říká P. Schmidberger z FSSPX

2.1.2016 

„Věřím, že v blízké budoucnosti bude možné najít řešení pro návrat kněží a představených Bratrstva sv. Pia X. k plné jednotě,“ říká bývalý generální představený bratrstva P. Franz Schmidberger v rozhovoru pro Kathnews (Anian Christoph Wimmer, 17/12/2015). Přiznává, že byli všichni zaskočeni, když papež rozhodl, že kněží bratrstva mohou zpovídat bez omezení všechny věřící. „V diecézích jsme byli ohromeni tím, že kněžím, po léta považovaným za pomýlené, stojící mimo církev a ocejchovaným jako fundamentalisté, je nyní udělena pravomoc ke zpovídání a navíc autoritou Svatého otce,“ říká P. Schmidberger.

Jak se domnívá tento následovník arcibiskupa Marcela Lefebvra, povolení nejspíš nezůstane omezeno na Svatý rok. „Nemyslím, že by to odpovídalo papežově záměru. Možná budou následovat nějaká podobná gesta. Ale v dlouhodobé perspektivě jistě dojde k definitivnímu začlenění Bratrstva sv. Pia X. do nějaké kanonické struktury.“

Představený semináře „Herz Jesu“ v německém Zaitzkofen u Landshutu dodává, že papež jistě v bratrstvu vidí sílu, která může napomoci nové evangelizaci. „Naše dílo kromě toho odpovídá jeho výzvám k duchu chudoby. My totiž nedostáváme žádnou církevní ani státní podporu, nýbrž žijeme výlučně z velkodušnosti a darů věřících,“ podotýká. Pokud by papež skutečně pomýšlel na zřízení kanonické struktury pro následovníka arcibiskupa Lefebvra, P. Schmidberger vidí možnost spolupráce především ve formaci nové generace kněží, plných ducha víry a apoštolské horlivosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.