O dramatičnosti vtělení Božího Syna

3.1.2016 

Papež František před nedělním Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry, pěknou neděli!

Dnešní liturgie druhé neděle po Narození Páně nám podává prolog evangelia svatého Jana, který prohlašuje, že „Slovo – tedy stvořitelské Slovo Boha – se stalo tělem a přebývalo mezi námi“ (Jan 1,14). Slovo, které přebývá v nebi, tedy v Boží dimenzi, přišlo na zem, abychom Mu naslouchali a mohli poznat lásku Otce a rukama se jí dotknout. Slovem Boha je samotný Jednorozený Syn, který se stal člověkem, je plný lásky a věrnosti (srov. Jan 1,14); sám Ježíš.

Evangelista neskrývá dramatičnost Vtělení Božího Syna a zdůrazňuje, že se dar Boží lásky střetává u lidí s nepřijetím. Slovo je světlem, avšak lidé měli raději temnotu. Zavřeli Božímu Synu dveře před nosem. To je tajemství zla, které strojí úklady našemu životu, což od nás vyžaduje bdělost a pozornost, aby nepřevážilo. V knize Geneze je krásná věta, která to umožňuje pochopit; říká o zlu, že „je usazeno u dveří“ (srov. Gen 4,7). Běda nám, necháme-li jej vejít. Pak by totiž zavíralo naše dveře před druhými. Namísto toho jsme povoláni otevřít naše srdce dokořán Slovu Boha – Ježíši – abychom se tak stali Jeho dětmi.

Slavnostní začátek Janova evangelia se četl o Narození Páně a dnes je nám předložen znovu. Svatá Matka církev nás zve, abychom přijali Slovo spásy, tajemství světla. Přijmeme-li Jej, přijmeme-li Ježíše, porosteme v poznání Pána a v lásce k Němu se naučíme být milosrdní jako On. Zvláště v tomto Svatém roce milosrdenství se přičiňme, aby se evangelium stávalo také v našem životě více tělem. Chopit se evangelia, rozjímat jej a vtělit do každodenního života je ten nejlepší způsob, jak poznat Ježíše a přinášet Jej druhým. To je posláním a radostí každého pokřtěného: ukazovat a dávat Ježíše druhým. Abychom to mohli dělat, musíme Jej poznat a mít Jej v sobě jako Pána svého života. On nás brání před zlem, před ďáblem, který je stále usazen u našich dveří, před naším srdcem a chce vejít.

Svěřme se v novém rozletu a synovskou oddaností Marii; kontemplujme v těchto dnech něžný obraz Ježíšovy i naší matky ve vánočních jesličkách.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.