Videoposelství Svatého otce k lednovému úmyslu apoštolátu modlitby

6.1.2016 

Papež František dnes představil lednové úmysly apoštolátu modlitby zvláštním videoposelstvím, kterým se bude k věřícím obracet pravidelně vždy začátkem měsíce. Tyto úmysly se totiž obměňují každý měsíc a jsou vždycky dva: všeobecný a misijní. K nim se pak v různých církevních provinciích připojuje úmysl místních biskupů.
Všeobecný úmysl na leden tedy zní: Aby upřímný dialog žen a mužů odlišných náboženství přinášel ovoce míru a spravedlnosti.
Misijní úmysl: aby se prostřednictvím dialogu a bratrské lásky s přispěním Ducha Svatého překonala rozdělení mezi křesťany. Úmysl našich biskupů: ať se ve Svatém roce milosrdenství umíme společně modlit s nekatolickými křesťany a naslouchat slovu Božímu s vědomím vlastních chyb a hříchů a s lítostí nad nimi.

Petrův nástupce dnes představil svoje lednové úmysly takto:

Většina lidí na této planetě se prohlašuje za věřící, což by mělo vést k dialogu mezi náboženskými vyznáními. Jedině dialogem budeme moci eliminovat intoleranci a diskriminaci. Mezináboženský dialog je nezbytnou podmínkou míru ve světě. Nikdy se za to nepřestávejme modlit a spolupracovat při tom s těmi, kdo smýšlí jinak. Chcete učinit něco smysluplného? Svěřuji vám tedy s důvěrou úmysl své modlitby na tento měsíc, totiž modlit se za to, aby upřímný dialog mezi muži a ženami různých náboženských vyznání přinášel ovoce míru a spravedlnosti. Mnozí smýšlí odlišně a cítí jinak. Hledají Boha anebo nacházejí Boha různými způsoby. Někteří se označují za agnostiky, nevědí, zda Bůh existuje či nikoli. Jiní se prohlašují za ateisty. V tomto množství a v tomto širokém spektru náboženských vyznání existuje jediná jistota, že jsme všichni Božími dětmi.

Řekl papež František v dnešním videoposelství k úmyslům apoštolátu modlitby na tento měsíc.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.