„Ore Ru“ aneb když se z papežské návštěvy stane film

7.1.2016 

„Ore Ru“ znamená v jazyce guaraní Otče náš. Guaranijština je jedna z úředních řečí státu Paraguay a dosud jí mluví asi 4 miliony osob. Při své loňské červencové návštěvě Paraguaye papež František její obyvatele požádal, aby se modlitbu v tomto původním jazyce předkolumbovské Ameriky naučili nazpaměť, pronesli ji spolu s ním, a tak vzdali hold kulturnímu a náboženskému dědictví, které za sebou zanechaly misie Tovaryšstva Ježíšova (1632 až 1767). „Ore Ru“ je rovněž název dokumentárního filmu o papežově návštěvě, který v těchto dnech přišel do paraguayských kin a za týden promítání si vydobyl úspěch, vymykající se veškerému očekávání jeho producentů (Juana Carlose Maneglii a Tanii Schémboriové) i mladého režiséra (Armanda Aquina).

Výtěžek ze vstupného už má své příjemce – jsou to čtyři paraguayské ženy, slovy papeže Františka „nejslavnější z celé Ameriky“, které svými osudy dodaly tvůrčí podnět autorům dokumentu. Třináctiletá Gaby, pocházející z Bañado Norte, zničeného záplavami; sedmiletá Tati, která se před deseti lety ocitla na pokraji smrti při požáru nákupního střediska v Asunciónu, kde uhořelo 400 lidí; vůdkyně domorodých indiánů, Margarita Mbyguangi, a konečně Mafe, které se po čtyřletém zápasu s rakovinou naplnil sen a mohla přijmout papežské požehnání.

Příběh posledně jmenované dívky, plným jménem Marie Fernandy Buffy, při shlédnutí filmu vyvolal viditelné dojetí u paraguayského prezidenta Horacia Cartese. Osobně totiž dívku, která se všemožně snažila probojovat k papeži , dovedl na letiště (foto), kde jí Petrův nástupce požehnal a kde s ním oslavila 16. narozeniny. Mafe zemřela pár týdnů po papežově návštěvě, avšak svou vytrvalostí jistě naplnila slova, kterými se papež v mariánském Caacupé obrátil k paraguayským ženám (a zajisté nejen k nim): „Spolu s Marií jste prožily situace, které byly velice obtížné, a které by se podle běžné logiky příčily každé víře. Podníceny a podporovány Pannou Marií jste však nadále věřily a také „doufaly proti vší naději“ (Řím 4,18). Bůh žehnej této umíněnosti“ (Papež František, Homilie 11.7.2015). Dodejme, že po dívčině smrti papež neopomenul rodinu utěšit osobním soustrastným dopisem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.