Biskup z Gízy: Egypt se vydal na správnou cestu

7.1.2016 

Církve, které se řídí juliánským kalendářem, dnes slaví Narození Páně. Patří mezi ně také egyptští koptové. „Ve všech eparchiích jsme otevřeli Svaté brány a připravili jsme se na vánoce v této atmosféře,“ říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas biskup Antonious Aziz Mina z Gízy (foto). „Situace je klidná. S umírněnými máme vynikající vztahy. Potíže jsou s fanatiky“ - podotýká egyptský biskup - „Nejsou totiž jen proti křesťanům, ale proti všem. Jejich cílem je vyvolat nepokoj a nepořádek v celé zemi.“ K výhrůžkám džihádistů egyptský biskup dodává:

Tyto výhrůžky jsou stále na denním pořádku, zvláště ve sváteční dny. Někdy je bereme vážně, jindy ne. Je to stejné jako výhrůžky v Evropě, vyhrožovali přece i Vatikánu.... Letos však musíme opravdu děkovat Pánu, zvlášť když se rozhlédneme kolem sebe a vidíme Sýrii, Libyi či Jemen. Tady v Egyptě se nám s Boží pomocí podařilo vykročit na správnou cestu, nejprve vytvořením ústavy, pak v prezidentských volbách a posléze v parlamentních. To vše ukazuje, že Egypt se vydal správným směrem a zpřetrhal vazby Muslimského bratrstva, které směřovalo k vytvoření Islámského státu Daesh.

Politická stabilizace prospěla všem, pokračuje biskup Antonious Aziz Mina:

Když jsem se účastnil práce v ústavní komisi, řekl jsem: „Přicházím hájit práva všech Egypťanů.“ Žádná „práva křesťanů“ neexistují. Jde především o občanská práva, protože pokud se jim budou těšit všichni Egypťané, dostanou se v důsledku také křesťanům. Jejich oddělování je fiktivní, proto se ho nesmíme držet. Je třeba mluvit o občanství a o lidství. Člověk je člověk a jako takový má hodnotu sám v sobě, ať už je křesťan, muslim nebo ateista.

říká biskup Antonious Aziz Mina z egyptské Gízy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.