Předseda syrské Charity: Nechceme chléb, ale mír!

8.1.2016 

Pět let války, tisíce obětí, miliony uprchlíků. Hrůzná bilance syrské války podnítila Mezinárodní sdružení národních Charit, aby vyhlásilo dvanáctiměsíční kampaň za mír v Sýrii. „Chceme vyzval miliony našich podpůrců po celém světě, aby požadovali konec války, která zničila Sýrii a destabilizuje celý Blízký východ“, stojí v prohlášení Charitas Internationalis.

„Nechceme chléb, ale chceme mír“, dodává ze syrského Aleppa chaldejský biskup Antoine Audo, předseda syrské Charity (foto). „Svět musí uznat, že v Sýrii neexistuje vojenské řešení, nýbrž jedině politické. Mezinárodní společenství by mělo podpořit mírová jednání a zároveň ukončit dodávky zbraní“, zdůrazňuje syrský jezuita. „Země zchudla a ztratila své nejlepší kvalifikované síly. Násilí a náboženský extrémismus ji mravně zbídačily. Navzdory tomu Sýrii nelze popisovat jenom tímto pětiletým válčením, nýbrž zejména třemi tisíciletími civilizace, soužití a spolupráce národů rozličného původu, uzavírá mons. Audo.

Charitas Internationalis chce na politické rovině vyvíjet tlak na vlády, aby hledaly cesty k zastavení syrského konfliktu, a zároveň zamezit lhostejnosti, která opanovala veřejné mínění, vysvětluje sekretář mezinárodní charitní organizace, Michel Roy:

“Tento nezájem veřejného mínění nastoupil, protože si lidé na konflikt zvykli. Kdo dnes – po dvanácti letech – mluví o válce v Dárfúru? Nikdo. Na jedné straně tedy vládne lhostejnost, na druhé zájmy států a nadnárodních firem, včetně zbrojních, protože Blízký východ je bohatá oblast. Evropa se probrala z netečnosti přílivem statisíců lidí, kteří v ní dnes žádají o azyl. Ten lidský proud všechny probudil.“

Kromě lhostejnosti se však člověk může cítit také bezmocně…Co vůbec může křesťan dělat?

“Za prvé se modlit – vzpomeňme na modlitbu za Sýrii, kterou papež zorganizoval před dvěma lety. Za druhé žádat po politicích a vládách, aby usilovali o mír v Sýrii a neprodávali zbraně. Každý člověk může tuto žádost předložit svým senátorům a poslancům. Velkou výzvou je pomoc syrským uprchlíkům, protože mezinárodní společenství, které je součástí konfliktu, na sebe nevzalo odpovědnost za vnitřní běžence. A těch je osm milionů. Nesmíme zapomínat ani na uprchlíky v Iráku, Jordánsku, Turecku a Libanonu, kterých jsou čtyři miliony. Všichni tito lidé potřebují pomoc, jinak nemají možnost přežít.“

Uvedl pro naše mikrofony Michel Roy, sekretář Charitas Internationalis.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.