Anglikáni si vyžádali na své zasedání relikvie sv. Řehoře

9.1.2016 

Anglikáni sahají ke kořenům křesťanství v Anglii, aby zachránili jednotu své církve. Na příští týden jsou do Canterbury svoláni představitelé všech anglikánských komunit z celého světa. Budou debatovat o své budoucnosti, v situaci nejistoty způsobené kontroverzními kroky některých komunit v západním světě. Jde především o biskupská svěcení žen a homosexuálů či o žehnání homosexuálních svazků.

Nejvyšší představitel anglikánské komunity nadále věří v zachování jednoty, navzdory vážným rozkolům ve věroučných otázkách. Právě na jeho přání bude zasedání probíhat za přítomnosti dvou významných relikvií, které připomínají počátky evangelizace Anglie. Jde o pastorál papeže Řehoře Velikého a evangeliář, který týž papež věnoval sv. Augustinovi, když jej vysílal na misie do Anglie. Zatímco Evangeliář sv. Augustina je uložen na ostrovech, konkrétně v Cambridge, pastorál sv. Řehoře je uchováván v římském klášteře sv. Řehoře na Celiu. K zápůjčce této cenné relikvie ze 6. století musel proto vydat souhlas Svatý stolec. Učinili jsme tak rádi „na znamení duchovních vazeb, jaké pojí obě církve,“ napsal kardinál Gianfranco Ravasi, který jménem Vatikánu zápůjčku schvaloval. Pastorál byl přepraven do Canterbury ve čtvrtek 7. ledna a do Říma se vrátí 18. ledna, na zahájení Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

Jak řekl Vatikánskému rozhlasu P. Robert McCulloch, který za vatikánskou stranu doprovází relikvie (foto), jejich přítomnost v Canterbury má charakter skutečné pouti:
„V sobotu a v neděli budou vystaveny na veřejnosti v katedrále, stejně tomu bude i následující víkend. Během týdne budou doprovázet zasedání představitelů anglikánského společenství. Přechovávané budou v kryptě canterburské katedrály, která bude vyhrazena výlučně pro arcibiskupy, kteří se účastní setkání.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.