Papež: Hlavním tvůrcem křesťanského křtu je Duch svatý

10.1.2016 

Na Svatopetrském náměstí se před polednem shromáždilo asi dvacet tisíc lidí, které papež František oslovil z okna Apoštolského paláce. Komentoval dnešní evangelium ze svátku Křtu Páně a mimo jiné řekl:

V této události, potvrzené všemi čtyřmi evangelii, proběhl přechod od křtu, udělovaného Janem Křtitelem a založeného na symbolu vody, k Ježíšově křtu „Duchem svatým a ohněm“ (Lk 3,16). Hlavním tvůrcem křesťanského křtu je totiž Duch svatý. Právě on spaluje a ničí prvotní hřích, navrací pokřtěnému krásu Boží milosti, vysvobozuje nás z panství temnoty a přenáší nás do království světla, a tedy lásky, pravdy a pokoje. Takové je království světla! Pomysleme tedy, k jaké důstojnosti nás křest pozvedá! „Jak velikou lásku nám Otec projevil, že se nejen smíme nazývat Božími dětmi, ale že jimi také jsme!“ (1 Jan 3,1), prohlašuje apoštol Jan. Tato nádherná skutečnost – bytí Božími dětmi – s sebou nese zodpovědnost následovat Ježíše, poslušného Služebníka, a napodobovat jeho rysy – mírnost, pokoru, něhu. Není to snadné, zejména, když ve svém okolí nalézáme tolik nesnášenlivosti, pýchy a tvrdosti. Avšak díky síle, pocházející od Ducha svatého, je to možné!
Duch svatý, kterého jsme poprvé přijali v den svého křtu, otevírá srdce Pravdě, celé Pravdě. Duch pobízí náš život, aby se vydal náročnou, leč radostnou cestou milosrdné lásky a solidarity vůči našim bratrům. Duch nás obdarovává něhou Božího odpuštění a zahrnuje nás nepřemožitelnou silou Otcova milosrdenství. Nezapomínejme, že Duch svatý je živou a oživující přítomností v člověku, který jej přijímá. Modlí se v nás a naplňuje nás duchovní radostí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.