Papež: Ježíš se nám nepředstavuje jako velitel, který ukládá slepé plnění rozkazů

17.1.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo přibližně 40 tisíc lidí k pravidelné promluvě římského biskupa před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František mimo jiné řekl:

Každý člověk je ve svém životě povolán k setkání s Pánem. Křesťanská víra je darem, kterého se nám dostává ve křtu a který nám umožňuje setkat se s Kristem. Víra prochází dobou radosti i bolesti, světla i temnoty, jako každá autentická zkušenost lásky. Vyprávění o svatbě v Káně nás vybízí k objevu, že Ježíš se nám nepředstavuje jako soudce chystající se odsoudit naše viny, ani jako velitel, který nám ukládá, abychom slepě plnili jeho příkazy; zjevuje se jako Spasitel lidstva, jako bratr, jako náš starší bratr a Syn Otce; představuje se jako Ten, kdo odpovídá na očekávání a přísliby radosti, jež přebývají v srdci každého z nás.
Můžeme se tedy zeptat: opravdu poznávám Pána takto? Vnímám, že je nablízku mně i mému životu? Odpovídám Mu na vlnové délce oné snubní lásky, kterou On denně prokazuje všem, každé lidské bytosti? Je třeba si uvědomit, že Ježíš nás hledá a zve, abychom Mu ve svém srdci udělali místo. A na této cestě víry s Ním nejsme sami, dostává se nám daru Kristovy krve. Velké kamenné džbány, které Ježíš naplnil vodou, proměněnou ve víno, jsou znamením přechodu od staré smlouvy k nové. Namísto vody užívané k rituálnímu očišťování jsme dostali Ježíšovu krev, prolitou svátostně v eucharistii a krvavě umučením na kříži. Svátosti, které pramení z velikonočního tajemství, nám vlévají nadpřirozenou sílu a umožňují nám zakusit nekonečné Boží milosrdenství.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Papež František potom obrátil pozornost ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, kteří byli dnes ve větším počtu než obvykle také přítomni na Svatopetrském náměstí:

Drazí bratři a sestry,
Na dnešek připadá Světový den migrantů a uprchlíků, který je v kontextu Svatého roku milosrdenství také slaven jako Jubileum migrantů. Těší mne proto, že mohu, co nejsrdečněji pozdravit zde přítomné etnické komunity a vás všechny, kdo pocházíte z různých regionů Itálie, zvláště z kraje Lazio. Drazí migranti a uprchlíci, každý z vás v sobě nosí dějiny, kulturu a cenné hodnoty a, bohužel, často také zkušenost bídy, útlaku a strachu. Vaše přítomnost na tomto náměstí je znamením naděje v Boha. Nedejte si ukrást tuto naději a radost ze života, které pocházejí ze zkušenosti Božího milosrdenství také díky lidem, kteří vás přijímají a pomáhají vám. Projití Svatou branou a mše, které se za chvíli zúčastníte, ať naplní vaše srdce pokojem. Chtěl bych také spolu s vámi poděkovat vězňům, kteří vyrobili hostie, jež budou v této mši použity. Pozdravme je odtud všichni společně potleskem.

V samotném závěru pak papež František ještě dodal:

Nyní vás všechny vybízím, abyste se obrátili k Bohu v modlitbě za oběti atentátů, ke kterým došlo během uplynulých dní v Indonésii a Burkině Faso. Pán ať je přijme do svého domu a podpoří úsilí mezinárodního společenství při vytváření míru. Modleme se k Matce Boží. Zdrávas Maria.

Po společné modlitbě pak Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.