Petrův nástupce přijal súdánské biskupy

20.1.2016 

Krátce před generální audiencí Svatý otec přijal také biskupy ze Súdánské a Jihosúdánské republiky, kteří přijeli do Říma na duchovní cvičení a jednání na Kongregaci pro evangelizaci národů. Rozhovor s papežem Františkem přibližuje arcibiskup Džuby, Paulino Lukudu Loro:

”Bylo to velmi krásné setkání. Považujeme za milost a požehnání, že jsme během pobytu v Římě mohli vidět Svatého otce. Informovali jsme ho o situaci v naší zemi, kde je válka a lidé trpí. Mluvili jsme také o povoláních. Papež vyslovil své mínění a návrhy k těmto bodům. Zároveň jsme ho opětovně pozvali k návštěvě Jižního Súdánu. Papež odpověděl: Jsem připraven odjet a přál bych si to, ale nechme vše v rukou Božích.”

Můžete popsat náplň vašeho pobytu v Římě?

”Od 12. do 17. ledna jsme měli duchovní cvičení. Od pondělka jednáme na Kongregaci pro evangelizaci národů o všeobecné situaci v naší biskupské konferenci. Jde o to, zda pokračovat v jedné biskupské konferenci, anebo ji rozdělit. Další otázkou jsou neobsazené biskupské stolce v několika diecézích – chybí nám čtyři nebo pět biskupů. Řešíme také mnohé jiné problémy – zejména podporu místních kněží, kterou nejsme s to zajistit. Nicméně zásadní prioritou pro obě země je mír, bez kterého neustanou obtíže v náboženské oblasti. Mír v Jižním Súdánu je přednostní otázkou.”

Uvedl po dnešním setkání s papežem Františkem arcibiskup jihosúdánského hlavního města Džuba.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.