Prosme o milost, abychom neotevírali srdce nevraživostem

21.1.2016 

V kapli Domu sv. Marty sloužil papež ranní mši z liturgické památky sv. Anežky, panny a mučednice. V homilii mluvil o nevraživosti a závisti. Pán – řekl papež v závěrečné modlitbě – ať nás chrání před těmito ošklivými hříchy, které se vyskytují i v našich křesťanských komunitách a snaží se jazykem zabíjet druhé.

První čtení (1 Sam 18, 6-9; 19,1-7) líčí zrod nevraživosti izraelského krále Saula proti Davidovi. Po vítězství nad Filišťany zpívají ženy: »Saul pobil své tisíce a David své desetitisíce.« „Od toho dne – řekl papež - začal Saul Davida podezřívat, domnívá se, že by jej David mohl zradit a rozhodne se jej zabít. Nakrátko jej od toho odradí jeho syn, ale potom Saul znovu podlehl zlému smýšlení. Nevraživost – poznamenal papež – je choroba, která se vrací a vede k závisti.“

Závist je ohavná! Je to postoj, ohavný hřích. V srdci pak nevraživost či závist rostou jako plevel, který nedovoluje růst dobrým rostlinám. Všechno, o čem se domnívá, že jej zastiňuje, vyvolává zlobu. Srdci se nedostává pokoje! Je trýzněno a zohyzďováno! A závistivé srdce nabádá k zabíjení, ke smrti, jak jsme slyšeli. Písmo to říká jasně: »Ďáblovou závistí přišla smrt na svět« (Mdr 2,24)

„Závist zabíjí – pokračoval papež – a nesnáší, aby druhý měl něco, co nemám já. Neustále trpí, protože závistivé či nevraživé srdce se trápí a souží. Je to trápení, které si přeje smrt ostatních. Kolikrát jen – dodal papež - i v našich komunitách netřeba chodit daleko, abychom to spatřili. Ze zášti se zabíjí jazykem. Někdo závidí to či ono a začínají se vést řeči, které zabíjejí!“

Když přemýšlím o tomto úryvku z Písma, nabádám sám sebe a všechny hledat ve vlastním srdci, zda se tam nevyskytuje nějaká nevraživost a závist, které vždycky vedou ke smrti a nečiní mne šťastným. Tato nemoc tě totiž vždycky navádí k tomu, abys u druhého viděl dobro jako něco, co je namířeno proti tobě. A to je ohavný hřích. Je to počátek mnoha zločinů. Prosme Pána, aby nám dal milost neotevírat srdce nevraživostem, neotevírat srdce závisti, protože vedou vždycky ke smrti.

„Pilát byl inteligentní a Marek v evangeliu podotýká, jak si všimnul, že mu učitelé Zákona vydali Ježíše ze závisti (lat. Mk 15,10) – řekl dále papež:

Závist – podle výkladu Pilátova, který byl velmi inteligentní, ale zbabělý – byla tím, co hnalo Ježíše na smrt. Byla nástrojem, posledním nástrojem. Vydali jej na smrt ze závisti. Prosme také Pána o milost, abychom nikdy závistí nevydali na smrt bratra či sestru z farnosti, komunity, či ze sousední čtvrti. Každý má svoje hříchy, každý má svoje ctnosti. Každý má svoje vlastní. Varujme se vydávat kohokoli na smrt svými řečmi ze závisti nebo z nevraživosti.

Končil papež František dnešní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.