Protestantské hnutí proti přitakání „homosexuálním manželstvím“

21.1.2016 

Ve francouzské Sjednocené protestantské církvi se zvedlo hnutí vystupující proti závěrům loňského synodu této komunity, který schválil žehnání homosexuálních párů. Členové hnutí se sami označují jako „Attestants“, tedy ti, kdo něco potvrzují a dosvědčují. Jak vysvětlil pastor Christoph Desplanque, sekretář tohoto hnutí, výraz se vztahuje k Bibli a má vyjadřovat jejich odhodlání svědčit o biblickém učení o manželství.

V rozhovoru pro týdeník Famille Chrétienne pastor Desplanque (foto) uvádí, že ještě před loňským synodem 150 pastorů a vedoucích farních skupin vybízelo ve zvláštním listu účastníky synodu, aby se vyvarovali unáhlených rozhodnutí. Jejich hlas však nebyl vzat v potaz.
Francouzský pastor dodává, že katolíci se právem mohou usmívat nad jeho komunitou a připomínat protestantské heslo Sola Scriptura – pouze Písmo svaté, protože protestantská církev ve Francii se tímto rozhodnutím zpronevěřila biblickému učení. V celém Písmu, od Geneze po Apokalypsu je zřejmé, že Bůh žehná jedině komplementárnímu svazku muže a ženy. Jak dále poznamenává, rozhodnutí synodu padlo bezprostředně po legalizaci tzv. homosexuálních manželství ve Francii a budí to tedy dojem, že církev nekriticky následuje společnost.

Sekretář hnutí Attestants nicméně neztrácí naději. Věří, že reformovaná církev se dokáže zreformovat a vrátí se ke kořenům, tedy k Písmu svatému. Není možné zachovávat věrnost Bibli a zároveň tvrdit, že všechny formy sexuality jsou si rovné – zdůraznil pastor Christophe Desplanque.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.