Papež František: hlavní silou komunikace je blízkost

22.1.2016 

Komunikace má stavět mosty, hojit rány a dotýkat se lidských srdcí, píše papež František v poselství k 50. mezinárodnímu dni sdělovacích prostředků na téma „Komunikace a milosrdenství, plodné setkání“. V dnes zveřejněném dokumentu Petrův nástupce zdůrazňuje, že hlavní silou komunikace je „blízkost“ a žádá po křesťanech, aby předávali pravdu s láskou a bez posuzování druhých. Vybízí rovněž k tomu, aby se sociální sítě stávaly místem milosrdenství, napomáhajícím rozvíjení vztahů mezi lidmi.

Uprostřed Svatého roku milosrdenství papež František připomíná, že „láska je ze své podstaty komunikací“. Proto jsme povoláni komunikovat mezi sebou navzájem jako Boží děti a nikoho předem nevylučovat. František přiznává, jakou radost pociťuje, když vidí pečlivě volená slova a gesta, která překonávají nedorozumění, uzdravují zraněnou paměť a budují pokoj a harmonii. Povzbuzuje proto k užívání slov, která dovolují vyjít z bludných kruhů odsuzování a pomsty, v nichž vězí jak jednotlivci tak i národy. Slovo křesťana má napomáhat růstu společenství a to i ve chvíli, kdy musí s rozhodností odsoudit zlo. I tehdy se má snažit o to, aby vztah nevzal za své. Papež cituje fragment z Kupce Benátského, kde Shakespear říká, že milosrdenství není povinnost, nýbrž sestupuje z nebe jako osvěžující déšť a přináší dvojí dobrodiní, tomu kdo je dává i tomu, kdo je přijímá.

Papež se obrací také na politiky s povzbuzením, aby měli odvahu orientovat lidi k procesům vzájemného smíření. „Jak bych si přál, aby náš způsob komunikace a také naše služba jako pastýřů církve, nikdy nevyjadřovaly domýšlivou pýchu z triumfu nad nepřítelem a neponižovaly ty, které mentalita světa považuje za ztroskotané a odepsané!“ – píše Svatý otec.

Můžeme a musíme odsuzovat hřích, ale nemůžeme soudit člověka, protože jedině Bůh dokáže číst v hloubi srdce, konstatuje papež a dodává, že styl naší komunikace by měl překonat „logiku zřetelně oddělující hříšníky od spravedlivých“. Kdo chybuje, má být napomenut, a špatnost či nespravedlnost jistého jednání musí být odsouzena, nicméně nesmíme zapomínat, že pravda je Kristus, jehož milosrdenství je také mírou našeho hlásání pravdy a odsuzování nespravedlnosti. Pravda má být proto vždy hlásána s láskou, jedině tak se lze totiž dotknout srdce nás hříšníků, píše Petrův nástupce.

Ve svém poselství k 50. mezinárodnímu dni sdělovacích prostředků papež dále povzbuzuje ke komunikaci, která je sdílením, a dodává, že sdílení vyžaduje naslouchání a přijetí. Naslouchat je víc než slyšet, předpokládá totiž blízkost, sdílení pochyb a otazníků, zbavování se představ o své všemohoucnosti a pokorné dávání k dispozici svých schopností a darů ve službě obecnému dobru. Proto – podotýká papež František – naslouchat není nikdy snadné. V naslouchání dochází k jakémusi martyriu, obětování sebe samých, dodává.

František se zastavuje také u nových komunikačních prostředků a konstatuje, že i ty mohou být plně lidské. O tom, zda je komunikace autentická či nikoliv totiž nerozhoduje technologie, nýbrž lidské srdce. “Digitální prostředí je náměstí, místo setkání, kde je možné pohladit nebo zranit, vést přínosnou diskusi nebo morálně lynčovat,“ píše papež. A na závěr shrnuje řečené v konstatování, že „předávat milosrdenství v dnešním světě, který je rozdělený, roztříštěný a polarizovaný, znamená budovat dobrou, svobodnou a solidární blízkost mezi dětmi Božími a bratřími v lidství.“

PLNÉ ZNĚNÍ oficiálního českého překladu papežského POSELSTVÍ je ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.