Svatý otec v ranní homilii: Když se biskup nemodlí, Boží lid strádá

22.1.2016 

Úlohou biskupa je modlitba a hlásání Ježíšova Zmrtvýchvstání. Pokud se biskup nemodlí a nehlásá evangelium, nýbrž se zabývá něčím jiným, Boží lid trpí, prohlásil papež František v ranním kázání.

Dnešní evangelium (Mk 3,13-19) vypráví o vyvolení dvanácti. Ježíš vybírá dvanáct apoštolů, aby “byli s Ním a aby je poslal kázat, s mocí vyhánět zlé duchy”. Skupina dvanácti vyvolených jsou první biskupové, zdůraznil papež, a Matějovo vyvolení po Jidášově smrti bylo první biskupskou konsekrací v církvi. Podle Františka jsou biskupové pilíři církve, povolaní hlásat Ježíšovo Zmrtvýchvstání a svědčit o něm:

”My biskupové neseme zodpovědnost za toto svědectví. Máme dosvědčovat, že Ježíš Kristus žije, vstal z mrtvých, kráčí s námi, přináší nám spásu a vydal za nás život. Svědčit o Pánu Ježíši, který je naše naděje, stále nás přijímá a odpouští. Svědectví. Takový má být náš život. Skutečné svědectví o Kristově Vzkříšení.”

Biskupové mají dvojí úkol, pokračoval papež.

”První úlohou je setrvávat s Ježíšem v modlitbě. Prvořadým biskupovým úkolem není vytvářet pastorační plány, nikoli! Je to modlitba. Druhým úkolem je svědčit, tedy kázat. Zvěstovat spásu, kterou nám Pán Ježíš přinesl. Nejsou to snadné úlohy, avšak právě tyto dva postoje podpírají církev jako silné nosné sloupy. Pokud se sloupy podlomí, protože se biskup nemodlí, anebo se modlí málo, zapomíná se modlit, nehlásá evangelium, či se zabývá něčím jiným, ochabuje také církev a trpí. Boží lid strádá, protože sloupy jsou slabé.”

Chod církve bez biskupa není možný, a proto je modlitba všech biskupů zavazující, vyvodil papež. Je to však závazek lásky, synovský závazek vůči Otci, bratrský závazek, sjednocující rodinu ve vyznání Ježíše Krista, který žije a vstal z mrtvých.

”Chtěl bych vás proto dnes vyzvat k modlitbě za biskupy. Také my totiž hřešíme, máme své slabosti, jsme vystaveni nebezpečí jako Jidáš, který byl vyvolen za jeden ze sloupů. Také nám hrozí, že se nebudeme modlit, že si najdeme jinou činnost než kázání a vyhánění zlých duchů…Modlete se, aby biskupové byli takoví, jak si to přál Ježíš; aby všichni vydávali svědectví o Ježíšově Vzkříšení. Boží lid se modlí za biskupy při každé mši svaté – modlí se za Petra, hlavu biskupského sboru, a za místního biskupa. To je však málo – vysloví se jméno, často z pouhého zvyku, a pokračuje se dál. Modlete se za biskupa ze srdce, proste Pána: Pane, pečuj o mého biskupa a o všechny biskupy. Pošli nám biskupy, kteří by byli pravými svědky, kteří by se modlili, svým kázáním nám pomáhali rozumět evangeliu a dodávali nám jistotu, že Ty, Pane, žiješ a jsi mezi námi.”

Zakončil Petrův nástupce své dnešní ranní kázání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.