Bude kanonizován první Argentinec

23.1.2016 

Včera papež schválil dekret o zázraku na přímluvu bl. Jose Gabriela del Rosario Brochero, argentinského diecézního kněze z Cordoby, čímž je otevřena cesta k jeho svatořečení. Je to vůbec první argentinský světec. Žil v letech 1840 – 1914 a pro papeže Františka je vzorem kněze, který – jak říkává – je „cítit ovcemi“. Zveřejnění dekretu komentuje rodák z Cordoby a vedoucí španělsko jazyčné redakce Vatikánského rozhlasu o. Guillermo Ortiz SJ:

O tomto knězi mluvil papež již několikrát, když promlouval k biskupům a kněžím, které vybízel, aby byli „callejero“, tedy pocestní, aby vyšli ze sakristií a farních kanceláří. Tento kněz překonal třitisíce metrů vysoké pohoří, které odděluje Cordobu od západu země. Je to krásný kraj, ale také velice nuzný. Projít celou farnost, znamená urazit 200 kilometrů. Lidé se věnovali chovu koní a dobytka. Nežili však ve vesnicích, ale roztroušeně. Otec Brochero se mezi nimi pohyboval na koni a později na oslu. Vozil lidem léky a další potřebné věci, ale především se věnoval pastoraci, zejména dáváním duchovních cvičení. Byl cítit ovcemi nejenom proto, že se pohyboval mezi ovcemi, kozami, krávami a koni, od nichž byl cítit, ale jednoduše proto, že byl blízký lidem a tamějšímu lidu.

Otec Brochero vybudoval ve farnosti také exerciční dům a ačkoli nebyl jezuitou, dával duchovní cvičení sv. Ignáce z Loyoly. Kladl prý velký důraz na svátost smíření…

Říká se, že trávil mnoho času ve zpovědnici. Nosil s sebou obraz Matky Boží, který používal, když sloužil mši. Měl od biskupa povolení sloužit mši kdekoli kam přišel. A také tam zpovídal, tedy nikoli nezbytně ve zpovědnici. Lítost, obrácení a přijetí Božího milosrdenství byly pro něho projevem lásky k Bohu a k bližnímu bez jakýchkoli rozdílů. Je to světec Svatého roku milosrdenství a proto je blízký lidu. Pro papeže Františka je to velká radost, protože o něm často mluví a prezentuje ho nám kněžím, abychom se od něho učili. Je to kněz, kterého nám papež dává za vzor.

Říká o. Guillermo Ortiz SJ o prvním Argentinci, který bude svatořečen. Datum kanonizace však ještě nebylo určeno.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.