Co znamená evangelizovat chudé?

24.1.2016 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Evangelista Lukáš v dnešním evangeliu (Lk 1,1-4; 4,14-21), dříve než představil Ježíšovu programovou řeč v Nazaretu, krátce shrnuje Jeho evangelizační působení. Je to činnost, kterou Ježíš koná mocí Ducha svatého: Jeho slovo je originální, protože zjevuje smysl Písma, a spolehlivé, protože poroučí dokonce zlým duchům a ti poslouchají (srov. Mk 1,27). Ježíš je jiný než učitelé té doby. Neotevřel například školu, kde by se studoval Zákon, ale putuje a všude káže a učí: v synagogách, na ulicích, v domech, stále na cestách! Ježíš se liší také od Jana Křtitele, který hlásá blížící se Boží soud, zatímco Ježíš zvěstuje Otcovo odpuštění.

A nyní si představme, že jsme také vstoupili do synagogy v Nazaretu, vesnici, kde Ježíš vyrostl a žil do svých asi třiceti let. Dochází tam k významné události, která naznačuje Ježíšovo poslání. Povstal, aby předčítal z Písma, otevřel knihu proroka Izaiáše a nalezl místo, kde stálo: „Duch Páně je nade mnou, proto mě pomazal, poslal mě, abych přinesl chudým radostnou zvěst“ (Lk 4,18). Po chvíli ticha plného očekávání pronesl pak do všeobecného úžasu: „Dnes se naplnilo toto Písmo, které jste právě slyšeli“ (v. 21).

Nést chudým radostnou zvěst – takové je Ježíšovo poslání, podle toho, co sám říká. A to je také posláním církve a každého pokřtěného v církvi. Být křesťanem a být misionářem je jedno a totéž. Hlásat radostnou zvěst slovem a před tím ještě životem je hlavní cíl křesťanského společenství a každého jeho člena. Stojí zde za zmínku, že Ježíš adresuje radostnou zvěst všem, nikoho nevylučuje, ba upřednostňuje ty nejvzdálenější, trpící, nemocné a společností odepsané.

Ptejme se: co znamená přinášet chudým radostnou zvěst? Znamená to zejména přiblížit se jim, znamená to s radostí jim sloužit, osvobozovat je od jejich soužení a to všechno ve jménu a v Duchu Kristově, protože On je radostná zvěst Boha, On je Boží milosrdenství, On je Boží osvobození, On se stal chudým, aby nás obohatil svojí chudobou. Izaiášův text, který Ježíš podtrhnul nepatrnými úpravami, ukazuje, že mesiášská zvěst Božího království, přicházejícího mezi nás, se přednostně obrací k těm, kdo jsou na okraji, k uvězněným a utiskovaným.

V Ježíšově době tito lidé pravděpodobně nebyli středem společenství víry. Můžeme se zeptat: jsme dnes ve svých farních společenstvích, sdruženích a hnutích věrni Kristovu programu? Je prioritou evangelizovat chudé, přinášet jim radostnou zvěst? Pozor: nejde pouze o sociální podporu a tím méně o politickou činnost. Jde o poskytování síly Božího evangelia, které obrací srdce, hojí rány a proměňuje lidské i sociální vztahy logikou lásky. Chudí jsou totiž středem evangelia.

Panna Maria, Matka hlasatelů radostné zvěsti ať nám pomáhá silně vnímat hlad a žízeň po evangeliu, jež ve světě existuje, zejména v srdci a těle chudých. A kéž pomůže každému z nás a každé křesťanské komunitě konkrétně dosvědčovat milosrdenství, obrovské milosrdenství, kterým nás zahrnul Kristus.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.