Islámští učenci sepsali listinu práv pro menšinová náboženská společenství

28.1.2016 

Jako „historické setkání” označuje vatikánský deník L´Osservatore Romano schůzku tří set náboženských představitelů a islámských učenců z Egypta, Turecka, Iráku, Íránu, Pákistánu a dalších 120 zemí, která se ve středu zakončila v marockém Marrákeši (foto). Přijeli na pozvání marockého krále, tamního ministerstva islámských záležitostí a Nadace na podporu míru v islámských zemích, se sídlem ve Spojených arabských emirátech. Téma setkání znělo: „Práva náboženských menšin ve většinově muslimských společnostech – právní rámec a výzva k akci”. Účastníci konference se tedy především zabývali historickým kontextem, náboženskými principy a právním postavením náboženských menšin v jednotlivých zemích. Využili nicméně příležitosti, aby se rozhodně distancovali od ideologie tzv. Islámského státu, která podle jejich vlastních slov “oslabuje pravomoc legitimně zvolených vlád a umožňuje kriminálním uskupením, aby vydávala výnosy, přisuzované islámu”.

Během schůzky byla vypracována tzv. Marrákešská deklarace, která se opírá o tzv. Medinskou listinu, sepsanou Mohamedem roku 622. Tento dokument, považovaný za první ústavu muslimského světa, vyjmenovává práva nemuslimů v muslimských společnostech a definuje ochranu menšin. Přiznává jim svobodu pohybu, nárok na soukromé vlastnictví, spravedlnost a rovnost před zákonem, obranu a vzájemnou solidaritu ve vztahu k muslimské většině.

Marrákešská deklarace uzpůsobuje vyjadřování Medinské listiny moderní terminologii a popisuje práva nemuslimských náboženských menšin ve shodě s islámským právem a tradicí. Uznává, že “různé krize, které sužují současné lidstvo, zdůrazňují naléhavost a nutnost spolupráce mezi různými náboženskými skupinami”. Dokument vyzývá islámské učence, aby vypracovali islámské zákonodárství založené na pojmu “občanství”, zahrnujícím různé skupiny. Dále naléhá na muslimské vzdělávací a výchovné instituce, aby se “ujaly odvážného přezkoumání školních osnov a s intelektuální poctivostí se vyrovnaly s tématy, která vyzývají k agresi a extremismu, a tím k válce, chaosu a zničení současného soužití muslimů s jinými menšinami”. Nový muslimský dokument vybízí politiky, aby podporovali veškeré iniciativy, vedoucí k posílení vztahů a vzájemného porozumění mezi různými náboženskými skupinami muslimského světa. A konečně požaduje po různých náboženských společenstvích, aby si uvědomila své tisícileté soužití a sdílení jedné půdy.

„Nepodlehněme selektivní amnézii a vraťme se ke vzájemné důvěře, kterou nahlodaly agrese a teror extrémistů. Braňme se všem formám náboženského fanatismu, očerňování a pomlouvání toho, co druzí považují za posvátné. Zdržme se všech projevů nenávisti a fanatismu!”, čteme v listině. “Je nemyslitelné, aby se náboženství užívalo k pošlapávání práv náboženských menšin v muslimských zemích”, uzavírá Marrákešská deklarace. Dodejme, že marocké schůzky se účastnilo 50 nemuslimských náboženských představitelů, včetně chaldejského patriarchy Bagdádu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.