Kardinál Sarah o významu ticha v liturgii

30.1.2016 

Kardinál Robert Sarah (foto) připomíná význam liturgického ticha. Vyjadřuje se kriticky také k folkloristicky pojímaným procesím s obětními dary. Tyto „dlouhé a halasné“ průvody „v některých afrických zemích zahrnují také nekonečně se protahující tance. Vyvolávají dojem, že se účastníte folkloristického představení, které dezinterpretuje krvavou Kristovu oběť na kříži a vzdaluje nás od tajemství eucharistie,“ píše prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, který sám pochází z Guineje.

Podle kardinála Saraha je ofertorium (liturgický moment přinášení chleba a vína k oltáři a modlitba kněze nad těmito dary) jedním z několika míst v liturgii, kdy by se mělo zachovávat ticho. Africký kardinál se odvolává na názor kardinála Josepha Ratzingera v knize „Duch liturgie“ a na papežského ceremoniáře mons. Guida Mariniho. Mlčení věřících při ofertoriu má být příležitostí k vnitřnímu sjednocení s Ježíšovou obětí, přitakání Kristovu působení v nás z celé bytosti.

V článku zveřejněném v dnešním vydání deníku Osservatore Romano prefekt vatikánského úřadu pro liturgii podrobně vysvětluje význam ticha a mlčení v biblické tradici a v křesťanské spiritualitě. Ukazuje ho jako nezbytný prvek modlitby, dialogu s Bohem, v němž dovolujeme Bohu promlouvat a zaposloucháváme se do Jeho slova. Kardinál Sarah připomíná, že zachovávání prostoru ticha v liturgii požadoval také II. vatikánský koncil. Ticho je charakteristickým prvkem západní liturgie, která ve všech svých ritech počítá s místy, v nichž tichou modlitbu kněze nemusí vždy doprovázet zpěv sboru nebo věřících.

Kardinál Sarah připomíná, že také nynější Římský misál jasně specifikuje místa, v nichž je možné zachovávat ticho. Doporučuje je rovněž před liturgií v kostele i v sakristii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.