Arcibiskup z Aleppa: pomozte nám zůstat v Sýrii

2.2.2016 

Západem podporovaná emigrace Syřanů je v podstatě deportací. Zbavuje Sýrii vitálních sil, které jsou nezbytné k rekonstrukci země po válce. Nepomáhá však ani těm, kdo odjíždějí. Lepší život, který hledají, mohou nalézt jedině v Sýrii – domnívá se melchitský metropolita Aleppa, arcibiskup Jean-Clément Jeanbart(foto).

V těchto dench pobývá v Paříži na pozvání nadace Kirche in Not, aby podal svědectví o tom, co se v Sýrii děje, a ostrými slovy kritizuje západní země. Netají se tím, že je stále přesvědčenější o tom, že jeho vlast padla za oběť mezinárodnímu spiknutí. Za realitické řešení konfliktu považuje jedině ruský scénář, to znamená podporu prezidenta Bachara al-Assada v boji proti všem povstalců, včetně těch, o nichž se chybně mluví jako o umírněných. Arcibiskup Jeanbart zdůrazňuje, že prezident má silnou podporu národa a jeho odstoupení by vedlo k občanské válce a rozdělení Sýrie mezi sousední země.
V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas melchitský arcibiskup z Aleppa upozorňuje na zvláštní zodpovědnost křesťanů. Navzdory pětileté válce polovina věřících jeho diecéze zůstala na místě:

„Vím, že je to naše povinnost vůči všeobecné církvi, vůči všem, kdo tu byli před námi, a kteří za to, že zůstali a zachovali věrnost Kristu, platili nejvyšší cenu po dobu dvou tisíciletí. Mluví se o milionech mučedníků, kteří v Sýrii dali život za to, aby nezapřeli Krista. Musíme si uvědomit, že křesťané v Sýrii jsou prvními křesťany. Neobraceli je misionáři. V Ježíšových časech tu byly židovské komunity, které každý rok na letnice putovaly do Jeruzaléma. A Židé ze Sýrie byli v Jeruzalémě také toho dne, kdy Duch svatý sestoupil ve Večeřadle na apoštoly. Skutky apoštolské říkají, že tři tisíce Židů se tehdy obrátilo a přijalo křest. Ti se pak vrátili domů a dali počátek naší církvi. Pokud nám dnes chcete pomáhat, pomozte nám zůstat v naší vlasti. Nepomůžete nám, když usnadňujete opouštění naší země. Deportace našich věřících nikomu neslouží, ani nám, ani našim věřícím ani vám. Opakuji, pokud nám chcete pomáhat, pomozte k návratu míru do Sýrie, abychom v ní mohli zůstat,“ řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Jeanbart.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.