Videoposelství Svatého otce k mexické apoštolské cestě

8.2.2016 

Dnešní ranní eucharistii slavil papež František v soukromí. Pravidelné přenosy papežských kázání z vatikánského Domu svaté Marty nyní budou přerušeny až do 22. února kvůli nadcházející apoštolské cestě do Mexika. Právě této události věnoval Petrův nástupce videoposelství, které bylo v neděli odvysíláno ve Spojených státech mexických a dnes publikováno Svatým stolcem. Obdobně jako při předchozích pastoračních cestách se Svatý otec obrací k celému národu hostitelské země.

Drazí bratři, do odjezdu na mexickou cestu už zbývá jen málo času, a to mne těší a naplňuje velikou radostí. Neustále v modlitbě připomínám všechny Mexičany, které nosím v srdci. Nyní je budu moci navštívit a dotknout se této požehnané země, kterou Bůh tak miluje a která je tolik drahá Panně Marii.

Je možné, že si kladete otázku: „Co papež tou cestou zamýšlí?“ Odpověď je bezprostřední a prostá. Toužím přijet jako misionář milosrdenství a míru, setkat se s vámi, abychom společně vyznali svou víru v Boha a sdíleli základní pravdu našeho života – skutečnost, že Bůh nás velmi miluje, miluje nás nekonečnou láskou, nehledě na naše zásluhy. Chtěl bych se k vám co možná nejvíce přiblížit, ale zejména přistoupit k trpícím, abych je objal a řekl jim, že Ježíš je velice miluje a stále vedle nich stojí.

S radostí se dozvídám, že se na tuto cestu připravujete hojnou modlitbou. Modlitba rozšiřuje srdce a připravuje ho k přijetí Božích darů. Modlitba rozjasňuje zrak, abychom na druhé lidi dokázali pohlížet tak, jak je vidí Bůh, a milovali je jako On. Velice vám děkuji, že se modlíte také za mne, protože to potřebuji.

Chcete, abych se vám svěřil s jedním ze svých největších přání? Toužím navštívit dům Panny Marie. Jako jeden z jejích synů předstoupím před Matku a položím k jejím nohám vše, co nesu v srdci. Je krásné navštívit mateřský dům a vnímat něhu Matčiny shovívavé přítomnosti. Tam jí pohlédnu do očí a budu ji vzývat, aby na nás nepřestala hledět s milosrdenstvím, neboť Ona je naší nebeskou Matkou, které již od nynějška svěřuji svou cestu a vás všechny, drazí mexičtí bratři.

Kéž Vám Ježíš žehná a Svatá Panna je vám nápomocna.

Uvedl papež František ve videoposelství před cestou do Mexika, kterou vykoná ve dnech 12. až 18. února.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.