Papežské audioposelství pro sociální síť Telegram Messenger

10.2.2016 

Mladé lidi z jihoitalských Pompejí budou v letošní postní době doprovázet krátká zamyšlení nad evangeliem, šířená po sociálních sítích. Iniciativa nazvaná KeepLent je dílem pompejského pastoračního střediska pro mládež. Zapsaní zájemci si každé ráno prostřednictvím aplikace Telegram Messenger přečtou evangelní úryvek na daný den a vyslechnou audioposelství, trvající zhruba půldruhé minuty. První z nich nahrál papež František, po kterém se vystřídají pompejský arcibiskup, kněží, katecheti, vychovatelé Katolické akce a představitelé dalších církevních hnutí a asociací. Svatý otec se zamýšlel nad úvodními verši dnešního evangelia podle Matouše (Mt 6,1-6):

“Ježíš řekl svým učedníkům: Dejte si pozor, abyste nekonali dobré skutky okázale před lidmi, aby vás obdivovali… Když dáváš almužnu, nevytrubuj před sebou…Tvůj Otec, který vidí i to, co je skryté, ti odplatí.”

Boží slovo nám udává správný směr, abychom dobře prožívali postní dobu. Když někdy učiníme něco dobrého, vábí nás uznání a odměna v lidské slávě. To je však klamná odměna, neboť nás vydává tomu, co si o nás myslí druzí. Ježíš nás žádá, abychom činili dobro, protože je dobrem. Vybízí nás, abychom stále vnímali pohled nebeského Otce a žili se zřetelem k Němu, nikoli k soudu jiných lidí. Život v Otcově přítomnosti je mnohem radostnější než lidská sláva.

V této postní době proto žijme ve skrytosti, kde nás Otec vidí, miluje a očekává. Také vnější postoje jsou samozřejmě důležité, avšak je třeba stále volit a žít v Boží přítomnosti. Konejme tedy pokorně a před Bohem to, co můžeme, v modlitbě, umrtvování a bratrské lásce. Tak si zasloužíme odměnu Boha Otce.

Přeji vám požehnanou postní dobu. Kéž vás provází Panna Maria Pompejská.. A prosím, modlete se za mne.

Zakončil papež František své audioposelství do mariánských Pompejí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.