Bez Panny Marie Guadalupské nelze pochopit Mexiko

18.2.2016 

Promluva papeže na rozloučenou s Mexikem, Ciudad Juarez

Drahý bratře biskupe z Ciudad Juárez, José Guadalupe Torres Campos,
drazí bratři v biskupské službě,
vážení představitelé,
dámy a pánové,
drazí přátelé,

mnokrát děkuji, Excelence, za vaše milá slova na rozloučenou. Přišel čas poděkovat našemu Pánu za to, že mi umožnil tuto návštěvu Mexika, návštěvu, která vždycky překvapí, Mexiko samotné je překvapení.

Nechtěl bych odjet, aniž bych poděkoval těm, kteří tuto cestu připravili. Děkuji všem federálním i lokálním představitelům za vnímavou a pečlivou pomoc při jejím zdárném průběhu. Současně bych rád ze srdce poděkoval těm, kdo různými způsoby spolupracovali při této pastorační návštěvě, a mnohým bezejmenným pomocníkům, kteří ze sebe vydali v tichosti to nejlepší, aby se tyto dny staly rodinnou slavností, děkuji! Cítil jsem se srdečně a svátečně přijat nadějí této velké mexické rodiny. Děkuji vám, že jste mi otevřeli brány svého života, svého národa.
Mexický spisovatel Octavio Paz říká ve své básni Bratrství:

„Jsem muž, vydržím málo a nezměrná je noc,
ale hledím vzhůru, kde hvězdy píší.
Aniž bych rozuměl chápu, jsem písmo,
a právě teď mne kdosi dešifruje.“
(Un sol más vivo. Antología poética. Ediciones Era, México 2014, str.268).

Těmito krásnými slovy chci naznačit, že tím, kdo nás dešifruje a naznačí cestu, je tajemná, ale reálná přítomnost Boha v konkrétním těle všech lidí, zvláště těch nejchudších a nejvíce potřebných lidí Mexika. Noc se může zdát nezměrnou a velice temnou, ale v těchto dnech jsem mohl konstatovat, že v tomto lidu je také mnoho světel, která zvěstují naději; mohl jsem spatřit v mnoha jejich svědcích a v mnoha jejich tvářích přítomnost Boha, který nadále putuje touto zemí, vede je a podporuje nadějí; mnozí muži a ženy svým každodenním úsilím umožňují, aby tato mexická společnost nesetrvala v temnotě. Jsou proroky zítřka, znamením nového jitra.

Kéž vás Maria, Guadalupská Matka, nadále navštěvuje, putuje touto zemí - bez Ní nelze Mexiko pochopit - ať vám pomáhá být misionáři a svědky milosrdenství a smíření. .
Ještě jednou mnohokrát děkuji!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.