O. Cantalamessa zahájil postní kázání

19.2.2016 

Duchovní reflexe II. vatikánského koncilu po padesáti letech je tématem letošních postních kázání pro Svatého otce a římskou kurii. Papežský kazatel O. Raniero Cantalamessa je přednáší, jak je zvykem, po všechny pátky postní doby v kapli Redemptoris Mater ve Vatikánském paláci.

Už vatikánská adventní kázání patřila do tohoto cyklu a vycházela z reflexe koncilní konstituce Lumen gentium. Jak uvedl O. Cantalamessa pro deník Osservatore Romano, bude nyní pokračovat v této linii, aby se vrátil ke koncilu ve světle jeho plodů – někdy nečekaných – jak je označil Benedikt XVI. ve svém poslední listu k Zelenému čtvrtku.

V kázáních dostanou prostor také některé aktuality, jako nedávné setkání Papeže Františka s patriarchou Kirillem na Kubě, které bude zařazeno do kontextu dekretu o ekumenismu. Podobně se v komentáři k Unitatis redintegratio objeví aktuální přípravy pětistého výročí protestantské reformy, které připadá na příští rok.

Dnešní kázání věnoval O. Cantalamessa duchovní četbě konstituce o posvátné liturgii Sacrosanctum concilium. V návaznosti na Romana Guardiniho a na knihu Josepha Ratzingera „O duchu liturgie“ hovořil o Duchu svatém jako o duši liturgie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.