Arcibiskup Scicluna: neexistuje milosrdenství bez spravedlnosti

20.2.2016 

„Tento film by měli vidět všichni biskupové a kardinálové, zejména ti, kterým je svěřena péče o duše. Musejí totiž pochopit, že církev zachrání zveřejnění zločinů a nikoli dohoda o mlčení,“ řekl po premiéře filmu „Spotlight“ arcibiskup Charles Scicluna. Film vypráví o vypuknutí pedofilních skandálů v bostonské arcidiecézi v USA. Arcibiskup Scicluna, který dnes působí na Maltě, v letech 2002 - 2012 zodpovídal v Kongregaci pro nauku víry za šetřetní těchto případů, a proto se osobně zabýval mimo jiné také bostonskou arcidiecézí. Kromě toho stojí nyní v čele organismu, který má ve Vatikánu roli odvolacího soudu v těchto záležitostech.

Arcibiskup Scicluna podotýká, že ačkoli v Bostonu byla šíře tohoto jevu šokující, to, co nejvíce na celé kauze zaráží, nejsou čísla, nýbrž dohoda o mlčení. „Film ukazuje, že tehdy v církvi rozšířený instinkt chránit dobré jméno, byl naneštěstí chybný. Neexistuje milosrdenství bez spravedlnosti,“ řekl arcibiskup Scicluna. Zdůraznil také velkou angažovanost Jana Pavla II. a kardinála Ratzingera v této záležitosti. Připomíná, že čtyři měsíce po vypuknutí skandálu v Bostonu, svolal papež do Vatikánu všechny americké kardinály a řekl, že v kněžství a řeholním životě není místo pro ty, kdo ubližují nezletilým. Pro církev to byl začátek nové epochy, dodává maltský metropolita.

Arcibiskup Scicluna mluví také o pevném postoji kardinála Ratzingera, který vštěpoval svým spolupracovníkům, že tento jev nesmí být vnímán jen jako hřích, ale také také jako zločin. Každý pátek předsedal na Kongregaci pro nauku víry zasedáním, na kterých se řešily nové případy. Mnoho kvůli tomu vytrpěl a právě tyto zkušenosti jej vedly k tomu, aby při památné Křížové cestě roku 2005 vyzval církev k očištění, uvedl arcibiskup Scicluna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.