Pán ukázal světlo svojí slávy skrze tělo své církve

21.2.2016 

Papež před modlitbou Angelus o své návštěvě Mexika, nám. Sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Druhá neděle postní nám podává evangelium o Ježíšově proměnění.
Nedávno skončená apoštolská cesta do Mexika pro mne představuje jakousi zkušenost proměnění. Proč? Protože nám Pán ukázal světlo svojí slávy skrze tělo své církve, svého svatého lidu, který žije v oné zemi. Tělo často raněné, lid často utiskovaný, znevažovaný a tupený ve své důstojnosti. Různá setkání, která jsem v Mexiku prožil, byla totiž prostoupena světlem: světlem víry, která proměňuje tváře a osvěcuje cestu.

Duchovním „těžištěm“ mojí pouti byla svatyně Matky Boží Guadalupské. Pobýt mlčky před obrazem Matky bylo tím, co jsem si přál především. A děkuji Bohu, že mi to umožnil. Rozjímal jsem a nechal na sebe shlížet Tu, která ve svých očích chová otisky pohledů všech svých dětí a zachycuje bolesti způsobené násilím, únosy, vraždami a útlakem mnoha chudých lidí, mnoha žen. Guadalupe je nejnavštěvovanější mariánskou svatyní na světě. Z celé Ameriky přijíždějí lidé, aby se modlili tam, kde se Guadalupská Panna (Morenita) ukázala svatému Juanovi Diegovi, čímž dala počátek evangelizaci kontinentu a jeho nové civilizaci, jež je plodem setkání různých kultur.

A právě to je odkaz, který Pán svěřil Mexiku: opatrovat bohatství různosti a zároveň vyjevovat společnou víru, ryzí a mohutnou víru provázenou značným nábojem vitality a lidskosti. Stejně jako moji předchůdci jsem jel utvrdit víru mexického lidu, ale zároveň se od ní sám nechat utvrdit; plnými hrstmi jsem nabral tento dar, aby mohl přinášet užitek všeobecné církvi.

Zářivý příklad toho, co říkám, podaly rodiny. Mexické rodiny mne přijaly jako Kristova posla, pastýře církve, ale také mi darovaly mocná a oslnivá svědectví živé víry, která proměňuje život, a to k povzbuzení všech křesťanských rodin světa. A totéž lze říci o mládeži, zasvěcených osobách, kněžích, pracujících a vězněných.

Děkuji proto Pánu a Guadalupské Panně za dar této pouti. Dále děkuji mexickému prezidentovi a dalším občanským představitelům za vřelé přijetí. Vroucí dík patří mým bratřím v biskupské službě a všem lidem, kteří mnoha způsoby spolupracovali.

Zvláště chvalme Nejsvětější Trojici za to, že se při této příležitosti uskutečnilo na Kubě setkání papeže a patriarchy Moskvy a celé Rusi, drahého bratra Kirilla; setkání, po kterém velmi toužili moji předchůdci. Také tato událost je prorockým světlem Vzkříšení, kterého má dnešní svět zapotřebí více než kdy jindy. Svatá Matka Boží ať nás stále řídí na cestě jednoty. Prosme Matku Boží Kazaňskou, jejíž ikonu mi daroval patriarcha Kirill.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.