Papež: Otec čeká na kajícníky a vyhledává ty, co se pokládají za spravedlivé

6.3.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo 30 tisíc lidí k pravidelnému nedělnímu setkání s Petrovým nástupcem a společné mariánské modlitbě Anděl Páně. Papež František ve své promluvě komentoval podobenství z dnešního evangelia o milosrdném otci (Lk 15, 11-32), který je shovívavý k oběma svým synům, a mimo jiné řekl.

Stejný postoj zaujímá otec také ke staršímu synovi, který byl celý čas doma, a nyní se rozzlobil a protestuje, neboť nechápe a odmítá dobrotu prokazovanou chybujícímu bratrovi. Otec vyjde tomuto synovi vstříc a připomímá mu, že byli stále spolu a všechno mají společné, ale že nyní je třeba s radostí přijmout bratra, který se konečně vrátil. Tady se mi vybavuje jedna věc. Když někdo pocítí, že je hříšník, opravdu se považuje za nic, a říká – jak jsem od kohosi slyšel – „Otče, já jsem špína!“, pak je to chvíle pro návrat k otci. Někdo má však pocit, že je spravedlivý, a říká si: „vždycky jsem jednal správně“. Takové však vyhledává otec, protože cítit se spravedlivým je postoj špatný, je to pýcha a přichází od ďábla. Otec čeká na ty, kdo se považují za hříšníky, a vychází hledat ty, kteří mají pocit, že jsou spravedliví. Takový je náš Otec!
V tomto podobenství lze vytušit také třetího syna. Třetího? Kde? Je skrytý! Je to ten, který „se zřekl sám sebe a vzal na sebe přirozenost služebníka“ (
Flp 2,6-7). Tímto Synem-Služebníkem je Ježíš, který je otevřenou náručí i srdcem Otce: On přijal marnotratného syna a omyl jeho špinavé nohy, On mu vystrojil slavnostní hostinu odpuštění. On, Ježíš, nás učí, abychom byli »milosrdní jako je Otec«.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František zaměřil pozornost k mezinárodnímu dění:

Vyjadřuji svoji blízkost misionářkám lásky ve velkém zármutku, který je zasáhl před dvěma dny, kdy byly zabity čtyři jejich řeholnice v jemenském městě Aden, kde pečovali o staré a nemouhocí. Prosím za ně i za další lidi, kteří byli při tomto útoku zabiti, a za jejich příbuzné. To jsou mučedníci dneška! Neobjevují se na obálkách časopisů, nejsou tématem zpravodajství. Prolévají svoji krev za církev. Jsou to oběti těch, kdo tento útok spáchali, jakož i lhostejnosti, oné globalizace lhostejnosti, která se nestará... Matka Tereza ať doprovodí do ráje tyto své mučednické dcery lásky a přimlouvá se za pokoj a posvátnou úctu k lidskému životu.

Potom papež ještě dodal:

Jako konkrétní znamení úsilí o pokoj a život bych rád s uznáním zmínil iniciativu humanitárních koridorů pro uprchlíky, jež byla nedávno zavedena v Itálii. Tento pilotní projekt, ve kterém se pojí solidarita a bezpečnost, umožňuje pomáhat lidem, kteří prchají před válkou a násilím, jako např. stovce uprchlíků, kteří již byli přepraveni do Itálie a mezi nimiž jsou děti, nemocní, postižení, vdovy s dětmi a staří lidé. Těší mne také, že tato iniciativa je ekumenická, poněvadž ji podporuje Komunita sant´Egidio, Federace italských evangelických církví a valdenská a metodistická církev.

V samotném závěru pak papež František oznámil, že dnes spolu se svými spolupracovníky z římské kurie odjíždí na týden do exercičního domu v Aricci nedaleko Říma, aby tam až do pátku trávil čas v ústraní a intenzivnější modlitbě, a v souvislosti s tím požádal věřící o duchovní podporu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.