Papežovo poselství k 70. výročí likvidace řeckokatolické církve na Ukrajině

7.3.2016 

Vatikán. Ve zvláštním poselství adresovaném arcibiskupovi Ševčukovi připomíná papež František 70. výročí lvovského pseudosynodu, který v březnu 1946 zrušil řeckokatolickou ukrajinskou církev, zkonfiskoval její majetek a věřící přičlenil k ruskému pravoslaví.

Petrův nástupce připomíná, že k těmto smutným událostem došlo v důsledku ideologického a politického kontextu a idejí namířených proti existenci této církve. Pastýřům a věřícím pak přinesly mnoho desetiletí utrpení.
„Skláníme se s hlubokou vděčností před těmi, kdo za cenu útrap a dokonce i mučednictví dosvědčovali po tento čas víru, prožívanou v oddanosti své církvi a v nenalomené jednotě s Petrovým nástupcem. Zároveň hledíme k Pánu Ježíši Kristu očima osvícenýma stejnou vírou a veškerou naši naději vkládáme v Něho a nikoli v lidskou spravedlnost. On je pravým zdrojem naší důvěry v přítomnost a budoucnost,“ píše papež František a dodává, že evangelium má být hlásáno také skrze utrpení či nesnáze.
Papež vyjadřuje „hlubokou vděčnost“ za věrnost ukrajinských řeckokatolíků a povzbuzuje je, aby se stali neúnavnými svědky naděje, která osvěcuje lidskou existenci. „Znovu chci vyjádřit také svou solidaritu pastýřům a věřícím, v tom, co činí v této obtížné době, poznamenané válečnými strastmi, aby ulehčili utrpení obyvatelstva a hledali cesty míru pro drahou ukrajinskou zemi,“ čteme ve Františkově poselství kyjevsko – haličskému řeckokatolickému arcibiskupovi.

Zveřejnění tohoto poselství předcházela v sobotu audience ukrajinské řeckokatolické delegace u papeže. „Přišli jsme potvrdit naše společenství s papežem a žádat o pomoc pro trpící ukrajinský lid,“ řekl po audienci arcibiskup Ševčuk a dodal, že papež je vyslechl.
Nejvyšší představitel ukrajinských řeckokatolíků během audience zdůraznil, že lidé jeho země potřebují slyšet papežův hlas jako „morální autoritu, která mluví pravdu“.

Členové stálého synodu ukrajinské řeckokatolické církve při hodinovém setkání odsoudili ruskou invazi i hybridní válku s Ukrajinou a denuncovali porušování lidských práv. Informovali papeže o tragických důsledcích ruské invaze, která zasáhla pět milionů lidí, stála život nejméně deseti tisíc vojáků i civilistů a donutila dva miliony lidí opustit domovy. Arcibiskup Ševčuk žádal Svatého otce o podporu pro trpící lid a – jak po audienci uvedl – František přislíbil, že bude reagovat.
„Dost bylo utrpení. Bylo možné mu předejít. Je možné ho zastavit. Kéž se Rok milosrdenství stane skutečností také pro ukrajinský národ,“ apeloval arcibiskup Ševčuk.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.