Dvojstranná komise ke kauze bl. Aloise Stepinace

8.3.2016 

Minulý týden (3.3.) navštívili papeže Františka členové stálé rady Chorvatské biskupské konference v čele se záhřebským biskupem, kardinálem Josipem Bozaničem a informovali jej o situaci katolické církve v Chorvatsku po rozhodnutí papeže o jmenování dvojstranné komise katolické a srbské pravoslavné církve za účelem přezkoumání kanonizační kauzy bl. Aloise Stepinace (na fotce před komunistickým tribunálem).
Papež František ujistil chorvatské biskupy, že cílem jmenování zmíněné komise pochopitelně není revize kanonizačního procesu a na pověsti svatosti bývalého záhřebského arcibiskupa z dob ustašovské a titovské totality nemůže nic změnit. Jediné, co v této kanonizační kauze ještě zbývá, je určení data svatořečení, protože zázrak na přímluvu blahoslaveného byl již uznán. Účelem odborné historické komise, jejímž jmenováním papež vyšel vstříc namitkám srbské strany proti této kanonizaci, je předložit a projednat veškerou dostupnou historickou dokumentaci a umožnit objasnění vznesených pochybností.
Členové stále rady Chorvatské biskupské konference se setkali rovněž se státním sekretářem kardinálem Parolinem a předsedou Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů kardinálem Kochem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.