Papež: Pečujeme o zraněné z rozpadlých manželství a obdivujeme ty, kdo zachovávají věrnost

12.3.2016 

Papež František přijal na audienci v Aule Pavla VI. účastníky formačního kurzu Římské roty o změnách v procesech o manželské nulitě a o proceduře super rato. Nová opatření v této věci – řekl – ukazují pozornost církve k těmto věřícím, kteří očekávají rychlé prověření své manželské situace.

Mnoho věřících trpí rozpadem manželství a často je sužují pochybnosti o tom, zda bylo platné či nikoli – řekl papež. S poukazem na to, že poslední synody o rodině ukázaly naléhavost zrychlení a zefektivnění těchto procedur.

Láska a milosrdenství, stejně jako reflexe nad dosavadní zkušeností, vedly církev k tomu, aby se ještě více přiblížila svým dětem a vyšla vstříc jejich legitimní touze po spravedlnosti.

František připomíná, že 15. srpna loňského roku byly vydány dokumenty Mitis Iudex Dominus Iesus a Mitis et Misericors Iesus, které shrnují výsledky roční práce zvláštní komise, jež se zabývala danou problematikou s ryze pastoračního hlediska. V zájmu rychlejšího ověření manželské situace byl zrušen požadavek dvojího rozsudku a byl zaveden tzv. zkrácený proces, ve kterém dostává roli soudce diecézní biskup či eparcha v případě východních církví, shrnul základní změny Svatý otec.

Důležité je, aby nová norma byla akceptována a rozvedena, jak v meritu věci tak po duchovní stránce, zejména ze strany příslušníků církevních soudů, aby rodinám poskytla službu spravedlnosti a lásky. Pro mnoho lidí, kteří mají zkušenost nešťastného manželství, je ověření platnosti či neplatnosti manželství důležitá možnost. Těmto lidem je třeba pomoci k co nejsnadnějšímu uskutečnění této cesty.

František zdůraznil, že hodnota právě zakončeného kurzu spočívá právě v tomto a vybídl účastníky, aby uplatňovali získané poznání a zároveň měli vždy na zřeteli spásu duší, která je nejvyšším zákonem církve.

Církev je matka a chce všem ukázat tvář Boha, který je věrný své lásce, je milosrdný a vždy znovu dodává sílu a naději. To, co nám nejvíce leží na srdci ohledně odloučených lidí, kteří žijí v novém svazku, je jejich účast na církevním společenství. Když však projevujeme péči o rány těch, kdo nás žádají o potvrzení pravdy o svém rozpadlém manželství, hledíme zároveň s obdivem na ty, kdo – i za obtížných podmínek – zůstali věrní svátostnému poutu. Tito svědkové manželské věrnosti by měli být povzbuzováni a označováni za vzory hodné následování. Mnoho žen a mužů je ochotno nést těžká břemena, aby nezničili rodinu, zachovali věrnost ve zdraví i v nemoci, v těžkostech i v poklidném životě.

Děkuji vám za vaše nasazení pro spravedlnost a vybízím vás, abyste jej nepovažovali za zaměstnání či ještě hůře za výkon moci, nýbrž za službu duším, zejména těm, které jsou nejvíce zraněné – končil papež promluvu k účastníkům kurzu Římské roty o změnách v procesech o manželské nulitě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.