Papež: Bůh mlčí, avšak miluje

23.3.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo kolem 25 tisíc lidí, aby se setkali s Petrovým nástupcem. Generální audience byla zahájena čtením z Lukášova evangelia (23,32-34), ve kterém Ježíš z kříže prosí: »Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí«. Papež František ve svojí katechezi hovořil o nadcházejícím Velikonočním třídení, které nám umožňuje vstoupit do velkého tajemství naší víry: zmrtvýchvstání našeho Pána Ježíše. V samotném závěru katecheze pak řekl:

Všechno je obrovským tajemstvím lásky a milosrdenství. Naše slova jsou ubohá a nestačí k jeho plnému vyjádření. Může nám v tom pomoci zkušenost jedné nepříliš známé dívky, která podivuhodným způsobem psala o Kristově lásce. Jmenovala se Juliána z Norwiche a byla analfabetkou. Tato dívka měla vidění Ježíšova utrpení a když se pak stala poustevnicí, velice jednoduše, ale hluboce a intenzivně popsala smysl milosrdné lásky. Říká: „Náš Pán se mne zeptal: »Jsi ráda, že jsem pro tebe trpěl?«. Řekla jsem: »Ano, dobrý Pane, a velice ti děkuji; ano, dobrý Pane, buď požehnán«. Potom Ježíš, náš dobrý Pán, řekl: »Jsi-li ráda ty, jsem rád taky. Snášet utrpení pro tebe je mou radostí, mým štěstím, věčnou radostí; a kdybych mohl, trpěl bych víc«. Takový je náš Ježíš, který každému z nás říká: »Kdybych pro tebe mohl podstoupit větší utrpení, podstoupil bych jej«.“
Jak nádherná slova! Umožňují nám opravdu chápat nezměrnou a bezmeznou lásku, kterou Pán chová ke každému z nás. Nechejme se prostoupit tímto milosrdenstvím, které nám jde vstříc; a v těchto dnech, kdy upřeně hledíme na Pánovo utrpení a smrt, přijměme do svého srdce velikost Jeho lásky a jako Matka Boží v sobotu mlčky očekávejme Zmrtvýchvstání.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Potom Petrův nástupce věnoval pozornost včerejším událostem v Bruselu:

S bolestí v srdci jsem sledoval smutné zprávy o teroristických atentátech včera v Bruselu, které přinesly četné oběti a mnohá zranění. Ujišťuji o svojí modlitbě a blízkosti drahému belgickému obyvatelstvu, všem rodinným příslušníkům obětí a všem zraněným. Znovu apeluji na všechny lidi dobré vůle, aby se sjednotili v jednomyslném odsouzení těchto odporných krutostí, které rozsévají pouze smrt, teror či hrůzu. Vybízím všechny, aby vytrvali v modlitbě a během tohoto Svatého týdne prosili Pána, aby na přímluvu Panny Marie utěšil všechna zarmoucená srdce a obrátil srdce lidí zaslepených krutým fundamentalismem. Modleme se: Zdrávas Maria... Nyní se mlčky modleme za mrtvé, zraněné, za příbuzné a za celý belgický lid.

Na závěr generální audince papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.