Ukřižovaný a vzkříšený Pán plně zjevuje milosrdenství působící v dějinách

28.3.2016 

Promluva papeže před modlitbou Regina caeli, nám. sv. Petra.

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

O Velikonočním pondělí, zvaném taktéž „andělovo“, jsou naše srdce ještě naplněna radostí Paschy. Po skončení postní doby, času pokání a obrácení, který církev v letošním Svatém roce milosrdenství prožívala se zvláštní intenzitou, jsme po sugestivních obřadech Velikonočního tridua stanuli také dnes před prázdným Ježíšovým hrobem a s úžasem a vděčností rozjímáme o velkém tajemství Pánova vzkříšení.

Život přemohl smrt. Milosrdenství a láska zvítězily nad hříchem! Je zapotřebí víry a naděje, abychom se otevřeli tomuto novému a podivuhodnému horizontu. Víme, že víra a naděje jsou Božím darem, o který máme prosit: „Pane, dej mi víru, dej mi naději! Velice je nám jich zapotřebí“. Nechejme se prostoupit city, které znějí ve Velikonoční sekvenci: „Víme, že Kristus z hrobu vstal“. Pán byl vzkříšen uprostřed nás. Tato pravda nesmazatelně poznamenala život apoštolů, kteří po Zmrtvýchvstání opět vnímali potřebu následovat svého Mistra a po obdržení Ducha svatého beze strachu vyšli všem hlásat, co na vlastní oči viděli a osobně zakusili.

V tomto Svatém roce jsme povoláni znovu objevit a s obzvláštní intenzitou přijmout útěšné poselství Zmrtvýchvstání: „Byl vzkříšen Kristus, má naděje!“. Když byl Kristus vzkříšen, můžeme novýma očima a novým srdcem hledět na každou událost svého života, včetně těch nejzápornějších. Chvíle temnot, ztroskotání a také hříchu se mohou proměnit a ohlašovat novou cestu. Když jsme došli až na dno svojí ubohosti a slabosti, vzkříšený Kristus nám dává sílu vstát. Svěříme-li se Jemu, spasí nás Jeho milost! Ukřižovaný a vzkříšený Pán plně zjevuje milosrdenství, které je přítomné a působí v dějinách. Takové je velikonoční poselství, které zní také dnes a bude znít po celé velikonoční období až do Letnic.

Mlčenlivou svědkyní události Ježíšova umučení a vzkříšení byla Maria. Stála u kříže, ale bolest ji nezlomila, protože víra jí dávala sílu. V rozdrásaném srdci matky planul nepřetržitě plamen naděje. Prosme Ji, aby pomohla také nám přijmout v plnosti velikonoční zvěst Zmrtvýchvstání a konkrétně ji ztělesnit svým každodenním životem.

Panna Maria ať nám daruje jistotu víry, aby každý hluboce prožitý krok naší cesty, osvěcované světlem Paschy, byl požehnáním a radostí pro nás i pro druhé, zvláště pro ty, kteří trpí v důsledku sobectví a lhostejnosti.

Vzývejme ji tedy s vírou a úctou v modlitbě Regina caeli, která během velikonoční doby nahrazuje modlitbu Anděl Páně.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.