Mons. Auza na půdě OSN: Terorismus si přivlastňuje náboženství

16.5.2016 

Náboženští představitelé a věřící lidé by měli hlásat, že nikdo nesmí manipulovat vírou ani překrucovat posvátné texty k ospravedlňování násilí. Je nutné odsoudit každého, kdo se považuje za věřícího, a zároveň se podílí na činnosti, která je v rozporu se základními právy a důstojností každého člověka. Připomněl to stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN v New Yorku během otevřené debaty Rady Bezpečnosti na téma jak čelit ideologiím terorismu. Je to podstatné pro jeho potírání v jeho kořeni, totiž v srdcích lidí, kterým hrozí zapojení do teroristických skupin – uvedl arcibiskup Bernardito Auza.

Vatikánský pozorovatel v OSN zdůraznil, že náboženští představitelé mají povinnost odmítat falešné ideologické interpretace víry. Poukázal na zásadní význam, jaké má v předcházení ideologiím terorismu výchova a vzdělání. Upozornil na to, že rekrutování teroristů se opírá do značné míry na dezinformacích a překrucování historie a významu posvátných textů.
Arcibiskup Auza proto odkázal na lednovou konferenci muslimských učenců a intelektuálů z celého světa v marockém Marrákéš. V deklaraci, kterou vydali 27. ledna, vybídli „muslimské vzdělávací instituce a vlády k provedení odvážné revize vyučovacích osnov a k tomu, aby z nich poctivě odstranily všechno, co provokuje k agresi a extrémismu, válkám a chaosu, jehož následkem je ničení našich společností. „Moje delegace se domnívá – dodal představitel Svatého stolce – že čím více se manipuluje náboženstvím k ospravedlňování aktů teroru a násilí, tím více by měli náboženští představitelé usilovat o to, aby terorismus, který si náboženství přivlastňuje, byl poražen.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.