Soudci z celého světa budou rokovat o potírání obchodu s lidmi

1.6.2016 

V sídle Papežské akademie věd proběhne ve dnech 3. – 4. června summit soudců na téma obchodu s lidmi a organizovaného zločinu. „Pokoj je plodem spravedlnosti,“ stojí psáno u proroka Izaiáše (srov. 32,17) a lidská společnost od počátku ukládala soudcům za úkol pečovat o spravedlnost podle pravidla „každému, co jeho jest“ (unicuique suum). Bez dodržování této zásady totiž není možný skutečný pokoj ve společnosti, čteme v textu, který je premisou připravovaného setkání, během něhož vystoupí se svými relacemi 72 soudců a právníků z Ameriky, Evropy a Asie. Akce se zúčastní také sedm desítek pozorovatelů, mezi nimi rovněž dva zástupci z České republiky: místopředseda ústavního soudu ČR prof. JUDr. Jaroslav Fenyk a předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu JUDr. Michal Mikláš.

Setkání soudců je odpovědí na apely papeže Františka, který opakovaně upozorňuje na rozšířenou globalizaci lhostejnosti. Organizátoři chtějí poukázat na nezastupitelnou roli právních institucí v boji s organizovaným zločinem, který se podle současných odhadů podílí deseti procenty na globálním hrubém domácím produktu, zdůrazňuje v úvodním textu kancléř Papežské akademie věd, argentinský biskup Marcelo Sánchez Sorondo.

Různé druhy moderních forem otrokářství a obchodování s lidmi se dotýkají 40 milionů lidí. Jde zejména o nucené práce, prostituci, obchod s orgány a s narkotiky. Obětí těchto zločinů se často stávají vysídlení lidé, kterých je ve světovém měřítku 60 milionů, a dalších 130 milionů uprchlíků, nucených hledat nový domov kvůli válkám, terorismu a klimatickým změnám.
Překupníci a příslušníci mafií dovedně využívají mezer v mezinárodním zákonodárství a za pomoci tzv. „struktur hříchu“ působících na národní i mezinárodní úrovni vydělávají na zotročování nejzranitelnějších jednotlivců.

Jak upřesňuje mons. Sorondo, účastníci setkání dostanou prostor ke stručné prezentaci specifických případů, na kterých pracovali, a zároveň se od nich očekává, že navrhnou, co je v této oblasti potřebné do budoucna. Příspěvky se budou týkat zejména obchodu s ženami, otrocké práce, obchodu s orgány, obchodu s narkotiky, přesídlování uprchlíků, organizovaného zločinu. Sympózium chce rovněž hledat odpověď na konkrétní otázku, kolik zločinců v této oblasti bylo zadrženo a jaké sumy ze zločinně nabytého majetku, který se podařilo zabavit, byly posléze určeny obětem těchto zločinů a společnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.