Petrův nástupce vystoupil na mezinárodní konferenci soudců

3.6.2016 

Papež František dnes večer promluvil na mezinárodním summitu soudců a odborníků, kteří se specializují na trestný čin obchodování s lidmi a organizovanou trestnou činnost. Iniciativu Papežské akademie věd přibližuje její kancléř mons. Marcelo Sanchez Sorondo:

“Podle přání papeže Františka se zabýváme globálními problémy moderního otroctví, obchodování s lidmi, nucené práce, prodeje orgánů a organizovaného zločinu. Před dvěma lety jsme uspořádali setkání náboženských představitelů a dále schůzku evropských starostů a primátorů. Setkání soudců je důležité, protože právě tito lidé jsou nejvíce nablízku obětem jmenovaných trestných činů. Konference, které jsme dosud zorganizovali, přispívají k většímu povědomí o problematice. Jejich účastníci se pak dále setkávají – kupříkladu starosté ve Španělsku nebo Spojených státech amerických. Roste obeznámenost s těmito zločiny a činí se první praktické kroky k vykořenění těchto tragických ran lidstva, jak říká papež, ran Kristova těla.“

Uvedl mons. Sanchez. Vatikánského sympozia se účastní 150 hostů, soudců a odborníků v oblasti soudnictví. Jsou mezi nimi významní státní představitelé, vysoká komisařka Organizace spojených národů proti obchodování s lidmi, italský generální prokurátor pro boj s mafií či předsedové Nejvyšších soudů některých zemí. Česká republika je na tomto setkání zastoupena místopředsedou Ústavního soudu prof. JUDr. Jaroslavem Fenykem, Ph.D., DSc. Univ. Priv. Prof., předsedou senátu trestního kolegia Nejvyššího soudu JUDr. Michalem Miklášem a velvyslancem ČR při Svatém stolci JUDr. Pavlem Vošalíkem. Summit soudců potrvá do 4. června. S dnešní promluvou Svatého otce vás seznámíme v našem sobotním vysílání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.