Papež ustanovil Úřad pro laiky, rodinu a život

17.8.2016 

Svatý stolec dnes zveřejnil Motu proprio, kterým papež František ustanovuje nový Úřad pro laiky, rodinu a život. Jeho prefektem jmenoval Svatý otec biskupa Kevina Josepha Farrella (foto), který doposud stál v čele dallaské diecéze ve Spojených státech amerických. Nový úřad římské kurie převezme od 1. září kompetence a funkce dvou Papežských rad – pro laiky a pro rodinu, které přestávají samostatně existovat.
V Motu proprio „Sedula Mater“, vydaném s datem 15. srpna letošního roku, papež František vysvětluje, že jde o to, aby se úřady římské kurie přizpůsobily situaci naší doby a potřebám univerzální církve. Zejména – zdůrazňuje – chce „nabídnout podporu a pomoc“ laikům a rodině, aby byli živým svědectvím evangeliu v naší době a výrazem Vykupitelovy dobroty. Biskup Kevin Joseph Farrell se narodil 2. září 1947 v Dublinu. V roce 1966 vstoupil do Kongregace Kristových legionářů a roku 1978 byl vysvěcen na kněze. Jan Pavel II. jej v roce 2001 jmenoval pomocným biskupem Washingtonu a Benedikt XVI. v roce 2007 biskupem Dallasu.

Dosavadního předsedu Papežské rady pro rodinu arcibiskupa Vincenza Pagliu jmenoval papež František předsedou Papežské akademie pro život a velkým kancléřem Papežského institutu „Jana Pavla II.“ pro studia o manželství a rodině. Předsedou jmenovaného institutu zároveň jmenoval mons. Pierangela Sequeriho, předsedu Severoitalské teologické fakulty v Miláně. Jak Papežská akademie pro život tak zmíněný Papežský institut Jana Pavla II. mají s novým orgánem římské kurie úzce spolupracovat, jak stanovují statuta nově zřízeného orgánu, která byla schválena papežem ad experimentum už letos v červnu. Podle nových ustanovení přestává být Velkým kancléřem Papežského institutu Jana Pavla II. Velký kancléř lateránské univerzity. Od 1. září tedy už nebude Velkým kancléřem institutu kardinál Agostino Vallini. V čele papežské akademie pro život vystřídá arcibiskup Paglia španělského biskupa Ignacia Carrasco de Paulu a mons. Sequeri vystřídá mons. Livia Melinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.