Korespondence papeže s buenosaireskými biskupy ohledně Amoris laetitia

13.9.2016 

Vatikánský deník L´Osservatore Romano (12.-13. září 2016) přinesl zprávu o korespondenci papeže Františka s pastoračním oddělením arcidiecéze Buenos Aires ohledně exhortace Amoris laetitia. Zmíněné oddělení buenosaireské diecéze totiž vydalo pro své kněze dokument nazvaný „Základní kritéria pro aplikaci osmé kapitoly exhortace Amoris laetitia“ a zaslalo jej rovněž papeži Františkovi. Ten odpověděl 5. září t.r. listem buenosaireskému biskupovi Sergio Alfredo Fenoy, koordinátorovi buenosaireské diecéze.

Oba listy nejsou obsáhlé. Vzhledem k tématu a mediálnímu rozšíření nabyla však tato korespondence větší důležitosti.

Svatý otec ocenil iniciativu buenosaireské diecéze i obsah dokumentu a podotkl, že „text je velmi dobrý a vynikajícím způsobem vysvětluje osmou kapitolu Amoris laetita. Neexistuje žádná jiná interpretace a jsem si jist, že bude užitečná.“
Nejvíce kontroverzní otázka se - jak známo - týká případné možnosti přistupování ke svátostem pro rozvedené a znovusezdané. Text buenosaireských biskupů mimo jiné uvádí:

5. Když to konkrétní okolnosti páru umožňují, zejména jsou-li oba křesťané a jsou na cestě víry, je možné navrhnout jim závazek pohlavní zdrženlivosti. Amoris laetitia neodhlíží od těžkostí této volby (srov. pozn. pod čaru č. 329) a nechává otevřenou možnost přistupovat ke svátosti smíření, když dojde k nedodržení tohoto předsevzetí (srov. pozn. pod čarou 364, podle učení sv. Jana Pavla II. v listě kardinálu W. Baumovi z 22.března 1996).
6. Za jiných, složitějších okolností, a když není možno dosáhnout prohlášení o neplatnosti manželství, je zmíněná volba neuskutečnitelná. I přesto je však možné vydat se cestou rozlišování. Dojde-li se k poznání, že v určitém případě, existují určitá osobní omezení, která oslabují odpovědnost a přičitatelnost viny (srov. 301-302), zejména pokud někdo má za to, že by upadl do dalších provinění a poškozoval děti z nového svazku,
Amoris laetitia otevírá možnost přistupování ke svátosti smíření a eucharistie (srov. pozn. pod čarou 336 a 351), což pak dotyčnému umožňuje v síle milosti dále zrát a růst.

Za výrazem „složitější okolnosti“ se skrývají skutečnosti, které vyžadují rozlišování ze strany kněze i dotyčného páru. Buenosaireští biskupové zdůrazňují, že to všechno neznamená „všeobecné povolení“ přistupovat ke svátostem jako by to bylo možné „za každé situace“. A třebaže je v určitých případech možné dovolit přistupování ke svátostem i v částečném utajení před ostatními, vždycky je třeba vést společenství věřících tak, aby mohlo zrát v chápání a přijímání, a předcházet přitom vytváření zmatku ohledně církevního učení o nerozlučitelnosti manželství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.