Papežská kondolence k vraždě dvou mexických kněží

21.9.2016 

V mexickém státu Veracruz na východě země byli uneseni a zavražděni dva katoličtí kněží. Oběti jsou P. Alejo Nabor Jimenéz Juárez a José Alfredo Suárez de la Cruz, farář a kaplan kostela Nuestra Señora de Fatima v Poza Rica de Hidalgo. V telegramu podepsaném kardinálem státním sekretářem Pietrem Parolinem Svatý otec vyslovuje svou soustrast místnímu biskupovi Trinidadu Zapatovi a žádá ho, aby ujistil o jeho blízkosti věřící diecéze Papantla, kněze i řeholní komunity. Papež František připomíná zavražděné kněze jako „oběti neospravedlnitelného násilí“ a ostře odsuzuje každý atentát na lidský život a důstojnost. Povzbuzuje zároveň věřící, aby navzdory překážkám po příkladu Dobrého pastýře nepřestávali nasazovat své síly v poslání církve. V závěru papež vyjadřuje blízkost příbuzným obětí a všem uděluje apoštolské požehnání, jako znamení křesťanské naděje Vzkříšeného Pána.

Pro překupníky drog jsou kněží nepohodlné osoby – říká k situaci ve státu Veracruz korespondent mexické agentury Notimex Andres Beltramo:

„Stát Veracruz se rozkládá při Mexickém zálivu. V minulosti byl centrálním místem pro obchodníky s narkotiky, vytvořili se v něm různé kriminální koridory. V posledních měsících tento stát prochází vážnou politickou krizí - jeho guvernér byl obviněn z korupce. A tato situace vytváří prostor pro tyto kriminální bandy, kterých je hojnost a v církvi, a zejména v kněžích, vidí nepohodlné osoby. Podrobnosti o vraždě nebyly ještě zcela objasněny. Z toho, co je zřejmé, však můžeme usuzovat, že nešlo o loupežnou vraždu, protože kněží byli uneseni, mučeni a nakonec zastřeleni zbraní velkého kalibru.“

Jde tedy o zastrašování?

„Naneštěstí toto není první příklad. Každý rok jsou takto připraveni o život dva, tři, čtyři kněží. Nesmyslím si tedy, že by to byl případ, který má nyní na něco upozornit. Spíš vidím všechny tyto případy jako následek práce, kterou tito kněží dělají. O. Alejo Nabor a José Alfredo se velmi věnovali sociálním otázkám, což o nich samozřejmě svědčí velmi dobře. Na druhou stranu je to běžná práce kněží v těchto oblastech mezi městem a venkovem, kde často není příliš bezpečně. Lidé přicházejí, prosí o pomoc, vyprávějí mnoho věcí. Takže tito kněží jsou zpravidla velmi blízko lidem. To znamená mimo jiné, že se u nich sbíhají často velmi nebezpečné informace. Reagují na ně v kázáních a homiliích a zprávy o tom se donesou jistým uším. Pak přicházejí výhrůžky. V případě těchto dvou sice nikdo o výhrůžkách nevěděl, ale – bohužel – jde o věc v těchto oblastech poměrně běžnou.“ - Říká k vraždě dvou mexických kněží Andres Beltramo, korespondent agentury Notimex.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.