Braňte věřící před mondénností, radí papež evropským biskupům

7.10.2016 

“Církev, která stále více vychází, radostně hlásá evangelium milosrdenství a svědčí o naději” – tento obraz evropské církve předkládá papež František biskupům, kteří se dnes sešli v Monackém knížectví na plenárním zasedání Rady evropských biskupských konferencí.
Svatý otec v listu, adresovaném předsedovi Rady, kard. Péterovi Erdőmu, oceňuje významný přínos této instituce k podpoře bratrských vnitrocírkevních vztahů, na kterých se projevuje důležitost společenství a radost z víry.
Papež dále povzbuzuje účastníky zasedání, aby s důvěrou pokračovali v cestě, zaměřené na službu obyvatelům evropského kontinentu, a docenili přitom “dvě plíce Evropy” – východní a západní.
“Dbejte na to”, vybízí římský biskup, “abyste vnášeli světlo do svědomí věřících, díky němuž se nedají svést z cesty mondénní kulturou”. Poselství, které v úvodu jednání přečetl místní apoštolský nuncius, arcibiskup Luigi Pezzuto, se uzavírá poděkováním současnému předsedovi Rady evropských biskupských konferencí. Maďarský kardinál Péter Erdő (foto) završuje dvojí pětiletý mandát ve vedení instituce. “Sloužil jste pokorně, avšak prozíravě, a nade vše jste kladl evangelní milosrdnou lásku. Děkuji za vaši pastorační horlivost”, píše papež František.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.