Kardinál Bagnasco bude předsedat Radě evropských episkopátů

8.10.2016 

Kardinál Angelo Bagnasco, janovský arcibiskup a předseda Italské biskupské konference, byl včera zvolen do čela Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), která v těchto dnech zasedá v Monackém knížectví. Vystřídá budapešťsko-ostřihomského arcibiskupa, kard. Pétera Erdöho, který tento úřad zastával ve dvojím pětiletém mandátu (2006-2016). Evropští biskupové zároveň zvolili dva místopředsedy své Rady – westminsterského arcibiskupa, kard. Vincenta Nicholse, a mons. Stanislawa Gadeckého, arcibiskupa polské Poznani. Nové předsednictvo Rady evropských biskupských konferencí se ujalo úřadu s okamžitou platností.

Biskupové a kardinálové, kteří zasedají v Monte Carlu, ve čtvrtek večer odjeli do nedaleké Nice, aby se na pobřežní promenádě pomodlili za oběti červencového atentátu. Dnes dopoledne si poslechli Martina Kuglera, předsedu vídeňské “Observatoře projevů protikřesťanské diskriminace a intolerance v Evropě” (Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians).

Podle šetření této instituce za minulý rok takovýchto projevů výrazně přibylo, zejména ve Francii, Velké Británii, Nizozemsku a skandinávských zemích, kvůli problematické legislativě, nulové reakci tvz. křesťanských politiků a ztrátě kolektivního křesťanského vědomí. Zpráva vypočítává různé formy kulturní nesnášenlivosti – k takovým patří třeba propotratová manifestace konaná minulý týden v Maďarsku, při níž zesměšněná figura kněze rozdávala namísto hostie abortivní pilulky, anebo výstava ve španělské Pamploně, kde v listopadu loňského roku dvě stovky posvěcených kradených hostií sestavily slovo “pedofilie”. Problematičtější je legislativní forma nesnášenlivosti, kde vstupují do střetu různá lidská práva. Ve Velké Británii tak bylo uzavřeno deset ze dvanácti katolických agentur, které odmítaly zprostředkovat adopci homosexuálním dvojicím.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.