Skupina sv. Marty vybízí ke spolupráci všechny biskupské konference

25.10.2016 

Ve dnech 26. a 27. října se ve Vatikánu sejdou členové tzv. „Skupiny sv. Marty“, sdružující policejní komisaře, biskupy, řeholní sestry a představitele občanské společnosti, kteří usilují o spolupráci a společné strategie v potírání obchodu s lidmi a zároveň také o pomoc jeho obětem.

Založení skupiny v roce 2014 podpořil papež František. Navázal tak na plodnou spolupráci, která se v této oblasti od roku 2012 rozvíjela mezi Biskupskou konferencí Anglie a Walesu a londýnskou policií. V čele „Skupiny sv. Marty“ proto stojí westminsterský arcibiskup, kardinál Vincent Nichols. V uplynulých dvou letech skupina zorganizovala konference v Londýně, v Madridu a při OSN, ale také regionální mítinky v Latinské Americe, Africe, Asii a na námořní průmysl zaměřenou konferenci v Irsku.

V letošním roce chce Skupina sv. Marty vyzvat všechny biskupské konference, aby zvolili ze svého středu jednoho biskupa, který bude zaštiťovat spolupráci s pořádkovými silami, vybízet k podpoře obětí obchodu s lidmi rovněž skrze zákonodárný proces, podporovat péči o zranitelné komunity ze strany církve, zajišťovat bezpečný prostor, kde může být nahlášeno podezření z tohoto druhu kriminální činnosti a poukazovat na průmyslová odvětví založená na vykořisťování lidí, aby byla pro občany snadněji identifikovatelná.
Vedle právníků z celého světa a dalších členů skupiny se konference zúčastní také tři někdejší oběti obchodu s lidmi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.