Ve Francii prošel zákon kriminalizující internetové stránky organizací pro-life

2.12.2016 

Francouzské národní shromáždění schválilo v prvním čtení nový zákon, který kriminalizuje „překážky kladené přerušení těhotenství“ včetně kampaní vedených na internetu. Cílem reformy, iniciované socialistickou vládou, je umlčet hlas různých občanských sdružení na obranu života. K hlasování došlo přesně rok poté, co podobné hlasování zrušilo povinný týden reflexe pro ženy, které pomýšlejí na interrupci.

Nový normativní zásah znamená skutečnou represi namířenou vůči všem, kdo poskytují informace, nabízejí radu či pomocnou roku ženám, které došly na práh této dramatické volby. Proti dlouho diskutované reformě se nezvedl žádný z hlasů, které obvykle hájí svobodu slova na internetu.

Na obranu portálů věnovaných obraně života vystoupila katolická církev prostřednictvím dopisu, který předseda francouzského episkopátu adresoval prezidentu Hollandovi. Žádnou odpověď však neobdržela. Co tato nová norma představuje pro francouzskou společnost, vysvětluje pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Georges Pontier:

Myslím, že k nám promlouvá o tom, že v naší společnosti probíhá ničení antropologický konceptů, a zejména úcty k důstojnosti lidské osoby. Dále říká, že představa individualismu - totiž dělej každý, co se ti líbí a co chceš – totálně převládla a poukazuje se tak na „právo ženy nakládat s vlastním tělem, jak se jí zachce“, není tu už nic, co by chránilo nejslabší, v tomto případě dítě, které začíná žít...

Další bod, o kterém jste psal v listu pro prezidenta, se týká omezení svobody slova. Do jaké míry by tento zákon ohrožoval základní principy demokracie?

„Jak všichni víme, v naší zemi proběhly živé – a legitimní - debaty o právu na svobodu slova po atentátech na Charlie Hebdo. Možnost svobodně se vyjadřovat je jedním ze základů demokracie a je dokladem její existence. V tomto případě máme dojem , že z „militantních“ či ideologických důvodů dochází k omezení práva na svobodu slova na internetu, a k nové definici, která považuje obranu života ze nepřijatelnou v rámci naší společnosti.“

Říká k nové normě zakazující internetové stránky na obranu života předseda Francouzské biskupské konference, arcibiskup Georges Pontier.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.