Dva roky vězení a 30 tisíc euro pokuty za (pravdivé) informace o potratech

13.12.2016 

Francie se stává ideologickou diktaturou. Nesmí se otevřeně mluvit o islámu, homosexualitě a o potratu. Ženě, pro které je těhotenství problém, se nesmí nabídnout nic jiného než potrat – varuje Antoine-Marie Izoard, šéfredaktor Famille Chrétienne, hlavního katolického týdeníku ve Francii. Po odhlasování zákona zakazujícího internetové šíření informací, které mohou ženu odradit od potratu, je sám pln obav. Není jisté, zda katolické časopisy nebudou volány k odpovědnosti, když zveřejní článek určený budoucím matkám. Za překročení nového zákona se ukládá trest dvouletého odnětí svobody a 30 tisíc euro pokuty.

Skutečnost, že se podařilo v obou komorách parlamentu protlačit tento zákon, považuje Antoine-Marie Izoard za fakt velmi nebezpečný pro francouzskou demokracii. Prezident Holland si nedokáže poradit s hospodářskými reformami a s nezaměstnaností, a proto se pustil do ideologických reforem, konstatuje Izoard. Nejprve zavedl tzv. homosexuální manželství, nyní formálně zakázal diskusi o interrupcích, dodává šéfredaktor francouzského týdeníku. Připomíná však zároveň, že za půl roku bude ve Francii nová vláda, která pravděpodobně tyto restrikce zruší. Zároveň podotýká, že internetové stránky, proti kterým je nová norma namířena, přinášejí odpovědi na reálné potřeby těhotných žen.

„Tyto stránky vznikly, protože ženy, které chtěly uvažovat nad možností interrupce, neměly kam sáhnout pro radu, aby lépe pochopily, co je to těhotenství. Na stránkách předkládaných ministerstvem jsou pouze informace o interrupci a to formulované takovým způsobem, jako by šlo o jediné řešení. Oproti tomu stránky pro-life předkládají přesné informace o tom, co je potrat a co to znamená mít dítě, s jakou pomocí může matka počítat. Na vládních stránkách nic takového není. Proto stránky pro–life vyplnily určitou mezeru. Kromě toho stojí za upozornění, že na vládních stránkách se nemluví o dítěti, plodu, embryu nebo buňkách, nýbrž o předmětu těhotenství. Je až neuvěřitelné, jak daleko se lze dojít“ – řekl Vatikánskému rozhlasu šéfredaktor Famille Chrétienne.

Francouzský senát schválil návrh nového zákona minulou středu. Vzhledem k tomu, že senátoři jeho znění mírně poopravili, vrátí se ještě jednou k hlasování do národního shromáždění. Vláda chce, aby vstoupil v platnost před ukončením kadence parlamentu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.