Římský biskup: Bůh není totálně jiný, nýbrž absolutně bližní

18.12.2016 

V sobotu večer (17.12.) se v aule Pavla VI. konal benefiční koncert pořádaný Vatikánskou stráží ve prospěch pediatrické nemocnice v Bangui (Středoafrická republika) a obyvatel Itálie postižených zemětřesením. Účastníkům vystoupení italského populárního zpěváka Claudia Baglioniho zaslal papež František videoposelství, ve kterém poděkoval všem účinkujícím a organizátorům koncertu, který označil za příklad kultury milosrdenství, k jejímuž pěstování vybízel apoštolským listem Misericordia et misera vydaném na závěr Svatého roku.

Občas mi někdo řekne: »Otče, vždyť vy mluvíte pořád o chudých a o milosrdenství...«. Ano – odpovídám – ale to není nemoc. Je to prostě způsob, kterým se zjevil Bůh. Vánoce, které jsou před námi, nám připomínají tento způsob, kterým Bůh přišel na svět. Narodil se z Panny Marie. Jako všechny děti byl zavinut do plínek, chován v náruči a kojen. A nejenom to: on, Jeho matka a Josef se museli potýkat s tím, že pro ně nebylo místo v útulku.
A opět: dobrá zvěst, zpráva o narození nebyla předána králům a knížatům, nýbrž pastýřům, lidem, kteří byli ceněni málo nebo špatně, nepolepšitelným hříšníkům, mohli bychom říci. Toto je náš Bůh: nikoli totálně jiný, nýbrž absolutně bližní. Stát se proto řemeslníky dobročinné lásky a tvůrci milosrdenství je něco jako investice, nikoli však na burze, nýbrž do ráje, do blaženého života v nebi, v Otcově lásce.
Díky všem! Díky jménem dětí z Bangui a těch z oblastí postižených zemětřesením. Nebudeme moci vykonat velké věci, realizovat velké projekty, ale to, co uděláme, ponese podpis našeho nadšení pro evangelium.

Končil papež své videoposelství k účastníkům sobotního koncertu v aule Pavla VI. Italského zpěváka Cladia Baglioniho přijal papež na osobní audienci (foto).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.