Palestinští křesťané doufají, že útok neodradí poutníky

11.1.2017 

„Doufejme, že zůstane pouze při ojedinělé epizodě a nedojde k nové vlně násilí,“ řekl apoštolský administrátor latinského patriarchátu v Jeruzalémě po nedělním útoku v židovské čtvrti ve východní části města. 8. ledna tam zahynuli čtyři mladí izraelští vojáci – tři ženy a jeden muž – a také útočník, osmadvacetiletý Palestinec, který do nich najel nákladním automobilem. Stylem se tento útok řadí k těm, ke kterým došlo v minulém roce v Nice a v Berlíně.

Arcibiskup Pierbattista Pizzaballa reagoval na útok s tím, že podobné činy neplodí nic jiného než další násilí a vedou k dalšímu zhoršování situace.
Pro Vatikánský rozhlas hovoří arabský františkán z Kustódie Svaté země. O. Ibrahím Faltas upozorňuje, že tyto - byť izolované - akty odstrašují poutníky a turisty a tím škodí palestinským křesťanům.

„Odsuzujeme tento čin. Vždy jsme vystupovali proti takovýmto činům. Dříve se nic zlého nedělo, situace byla klidná. Poutníci se vrátili, od září až do těchto dnů jich přijelo velmi mnoho, zejména z Itálie. Doufám, že tento útok znovu neuškodí přílivu poutníků. Chci všem říci, že navzdory tomuto činu, je situace v Palestině, ve Svaté zemi, skutečně pokojná. Není čeho se bát.... Nechceme, aby se tento fakt podepsal na turistickém ruchu. Jak víte, většina místních křesťanů ve Svaté zemi pracuje v turistickém sektoru.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.