Mladá polská misionářka byla zavražděna v Bolívii

26.1.2017 

V bolívijské Cochabambě byla v noci na včerejšek zavražděna polská laická misionářka Helena Kmieć (foto). V zemi, kam přijela v rámci spolupráce s misijním volontariátem Salvator, vedeným kongregací salvatoriánů, pobyla pouhé dva týdny.

Pětadvacetiletá studentka z Gliwic měla pracovat půl roku v centru pro pomoc dětem, které spravují řeholní sestry z kongregace služebnic Matky Boží. Jak informoval provinciál polských salvatoriánů, o. Piotr Filas, k útoku na dům došlo ve 2 hodiny v noci. Misionářka podlehla zraněním způsobeným nožem. Důvody útoku nejsou zatím zřejmé.

Podle biskupa bolívijské diecéze Oruro, byla doposud tato oblast považována za bezpečnou. V posledních letech se však situace obecně zhoršuje, říká biskup Krzysztof Białasik:

„Pravda je, že za 32 let, co tu žiju, platila tato země za nejklidnější v regionu. V poslední době se nicméně situace mění. Mnohokrát jsme uvažovali nad tím, čím je to, že v Bolívii nyní dochází stále častěji k útokům a krádežím, při kterých jeden člověk dokáže zabít druhého kvůli mobilnímu telefonu. Je to něco divného, o čem jsme kdysi v Bolívii neslýchali“
- řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Białasik.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.