Petrův nástupce: Domorodé národy rovnocennou součástí obyvatelstva

15.2.2017 

Ještě před generální audiencí papež František přijal v salonku auly Pavla VI. asi čtyřicet zástupců domorodých etnik, kteří se v Římě účastní třetího globálního setkání Fóra domorodých národů. Do italského hlavního města přijeli v souvislosti se čtyřicátým zasedáním vládní rady Mezinárodního fondu pro rozvoj zemědělství (IFAD), jedné ze trojice institucí OSN sídlících v Římě. Hlavní náplní jejich setkání bylo naznačit způsob, jakým zvzšovat hospodářskou zodpovědnost domorodých národů.

„Myslím, že zásadním problémem je sloučit právo na rozvoj, včetně sociálního a kulturního, a zachování rysů příznačných pro domorodé národy a jejich území. Je to zřejmé zvláště v případě ekonomických činností, které se střetávají s domorodými kulturami a jejich vztahem k půdě, zděděné po předcích. Vždy by tudíž mělo převládnout právo na předchozí informovaný souhlas, jak se předpokládá v 32. čl. Deklarace OSN o právech domorodých národů.“

Zmíněná deklarace z roku 2007 však není závazná a neumožňuje přezkoumat, zda práva domorodých národů nejsou porušována. Papež nicméně zdůraznil, že pouze její dodržení zajistí pokojnou spolupráci mezi vládami a domorodými národy, díky které by byly překonány protiklady a konflikty.

„Dalším aspektem je vypracování orientačních směrnic a projektů, které by v sobě zahrnovaly identitu domorodých národů se zvláštním zřetelem k mladým lidem a ženám. Jde o inkluzi a nikoli pouhé přihlédnutí k jejich existenci! Pro vlády to znamená povinnost uznat domorodé komunity za součást obyvatelstva, kterou je nutné docenit, s níž je třeba se radit a podporovat její plnou účast na místní i národní úrovni.“

Mezinárodního fond Spojených národů pro rozvoj zemědělství k tomu může přispět svými odbornými znalostmi a financemi, ovšem za nezbytného předpokladu, že „technologický a ekonomický rozvoj, který nezanechává lepší svět a integrálně vyšší kvalitu života, nemůže být považován za pokrok“ (Laudato si´,194). V závěru papež vyslovil prosbu k Nejvyššímu Bohu za požehnání domorodých národů a osvícení zodpovědných zaměstnanců OSN.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.